Heytze: Baban is ook welkom

Utrecht – Ingmar Heytze heeft in het Ad Utrechts Nieuwsblad van vandaag gereageerd op de beschuldiging van Baban dat hij wordt buitengesloten van het Utrechts Dichtersgilde. Daarbij heeft de stadsdichter aangegeven dat ook Baban welkom is.

Heytze ondersteunt het idee van een dichtersgilde, “en dat voorstel is mede van mij afkomstig.” Utrecht, als poëziehoofdstad, heeft zoveel landelijk bekende dichters en zoveel talent ‘dat één stadsdichter per twee jaar de lading niet dekt’. Ook vindt hij dat de gemeente Utrecht lef toont door niet als zoveel gemeenten te werken met een enkele stadsdichter, maar met een heel gilde.

De stadsdichter ontkent wederom dat het gilde Baban geweigerd heeft om hem op te nemen als lid. “Vraag me niet wat ik Baban heb misdaan; ik weet het niet. In elk geval heb ik hem, of wie dan ook, nooit ‘kenbaar gemaakt’ dat er geen plaats voor hem is in de Utrechtse literaire wereld. Ik zou niet weten waarom. Ik zou niet eens weten hóe.”

Welkom 

Ondanks de rel die nu rond het stadsdichtersschap is ontstaan, blijft Baban welkom. “Nu het Utrechts Dichtersgilde de officiële stadsdichter vervangt, mag elke Utrechtse dichter die minstens twee bundels op zijn naam heeft staan, zich aansluiten. Baban dus ook. Maar voordat hij zich aanmeldt maak ik hem graag dit kenbaar: mijn gilde schrijft graag goede gedichten, geen valse persberichten.”

Voor het artikel over het gilde en voor de integrale column van Ingmar Heytze, kijk op http://www.nationaleboekenblog.nl/nieuws/rel-rond-stadsdichtersschap/

6 Replies to “Heytze: Baban is ook welkom”

 1. Ik kan het toch niet nalaten te reageren. Dat is mij ego weer. Dat is verknocht aan inhoudelijke discussies. Dit is meer muggenzifterij lijkt me. Met alle respect hoor Jelou, het ging toch prima? Er ontstaat een uitwisseling van gedachten over het organiseren van de promotie van de dichtkusnt inallerlei facetten. Dat is heel mooi en waardevol en in ieders belang, van, om maar eens een criterium te nemen. gepubliceerde tot niet-gepubliceerde dichters. Bovendien schreef Baban een heel sportief stukje waarin hij de kwestie weer een positieve impuls gaf.
  Overigens heeft mijn ego weer elders op het internet waardevolle uitwisselingen kunnen doen met bijvoorbeeld Marjolein Piek in Nijmegen. Daar gaan ze dus ook een Gilde opzetten. Hoewel de omstandigheden per stad verschillen kunnen we zoveel aan elkaar hebben en van elkaar leren wanneer we bereid zijn naar anderen te luisteren.
  Het laten afzakken van broeken vind ik een soms te prijzen actie die zeker een zekere dynamiek toe kan voegen aan een performance,
  maar onder deze omstandigheden niet bijster veel bijdragen aan de discussie.. van mij mag je ‘m ophijsen Jelou, en dat is niet onaardig bedoeld, integendeel. Zie het maar als een oproep en stimulans om even iets verder te kijken. ben bijvoorbeeld wel benieuwd of je zelf ook organisatorisch actief bent danwel een verfrissende bijdrage hebt over het organiseren van literaire activiteiten.

  met welgemeende, vriendelijke groet (we spreken elkaar vast nog wel Jelou)

  Martin M Aart de Jong

  (mm, had er bijna toch weer bijna aan toegevoegd: illegaal stadsdichter en; aspirant voorzitter van het Leids Dichtersgilde, maar ja, humor blift een netelige kwestie)

 2. Ging ook niet om het specifieke uwe……;-)
  Ik ken uw ego ook niet. Wel die van de andere strijdbanier.
  En ik vraag me dan daadwerkelijk af: waar hebben we het over…..Dank u verder, ik hijs graag mijn broek weder omhoog.

 3. De strijd komt van één kant, mevrouw Jelou, en dat is niet de mijne. Overigens weet u van mijn ego weet u even weinig als ik van het uwe. Zullen we dat ook maar zo houden? Veel succes met het ophijsen van uw broek!

 4. Och och och…..wat een typische strijd weer der grote ego’s……alsof de dichterswereld er al niet genoeg heeft.
  Hier zakt mijn broek toch echt van af…..

Comments are closed.