Tobi Lakmaker wint Hans Vervoort-prijs 2022

Utrecht – Voor de debuutroman ‘De geschiedenis van mijn seksualiteit’ (Das Mag) is Tobi Lakmaker (1994) onlangs de Hans Vervoort Prijs toegekend, zo meldt boekhandel De Slegte. De winnaar is unaniem gekozen door de jury, bestaande uit Roeland Dobbelaer (De Leesclub van Alles/ Bazarow.com), Bart Leemhuis (De Nieuwe Boekhandel) en voorzitter Arjan Peters (literatuurcriticus).

Nieuwe literaire prijs

De Hans Vervoort-prijs is een nieuwe literaire prijs en een initiatief van schrijver Hans Vervoort om meer aandacht te geven aan “verhalend proza van neerslachtige en toch opbeurende aard”. Om voor deze prijs in aanmerking te komen, moeten de boeken onder andere realistische gebeurtenissen bevatten in het leven van realistische personages, beschreven vanuit één personage. De stijl is niet overdadig, heeft enige zelfspot en zekere weemoed. Ondanks deze strenge normen is het de jury bestaande uit Roeland Dobbelaer, Bart Leemhuis en Arjan Peters, gelukt om een longlist van maar liefst 40 genomineerde boeken samen te stellen.

Shortlist genomineerden

Van de longlist waren 5 genomineerden overgebleven. De kanshebbers waren Tobi Lakmaker met ‘De geschiedenis van mijn seksualiteit’, Nicolien Mizee met ‘Hoog en laag springen’, Monika Sauwer met ‘Vluchtpogingen 1934-1940’, Philip Snijder met ‘Het smartlappenkwartier’ en Gerwin van der Werf met ‘Strovuur’. Bekijk de boeken van de kanshebbers op de shortlist van de Hans Vervoort-prijs 2022 in dit overzicht. De winnaar is op 22 april bekendgemaakt.