Shortlist De Gouden Strop bekend

Den Haag – De nominaties voor De Gouden Strop en de Schaduwprijs zijn dinsdag in Den Haag bekendgemaakt. Juryvoorzitter van De Gouden Strop Inge Ipenburg maakte namens de jury vijf nominaties bekend. Plaats delict: de schietbaan van het Nederlands Forensisch Instituut, tijdens de persbijeenkomst van de CPNB voor Juni – Maand van het Spannende Boek.

Nadat het recordaantal inzendingen van 111 titels al was teruggebracht tot een longlist van elf, blijven er na vandaag nog vijf kanshebbers over voor de De Gouden Strop 2011. Hoewel de inzendingen de juryleden ‘vele aangename en spannende uren hebben opgeleverd’ moest toch worden gezegd dat veel inzendingen bleven steken in ‘relationeel gedoe, prinsen op witte paarden en zieleroerselen van onevenwichtige dames’. Maar gelukkig waren er ook ‘originele pareltjes waar een goed verhaal met maatschappelijke relevantie de nodige spanning opriep’.

Genomineerden

De volgende vijf titels maken volgens de jury kans op De Gouden Strop 2011:

– Peter Buwalda, Bonita Avenue (Uitgeverij De Bezige Bij)

– Kisling/Verhuyck, De duim van Alva (Uitgeverij De Arbeiderspers)

– Gauke Andriesse, De handen van Kalman Teller (Uitgeverij Atlas)

– Jacob Vis, De imker (Uitgeverij Ellessy Crime)

– Lupko Ellen, Herenboer (Uitgeverij Passage)

Schaduwprijs

Willem Asman maakte uit naam van het Genootschap van Nederlandstalige Misdaadauteurs de nominaties bekend voor de Schaduwprijs, de prijs voor de beste spannende debuutroman. De jury roemde de debuterende auteurs vanwege de diversiteit in thematiek, zoals familie- tragedies, internationale vrouwenhandel, drugs, loverboys en kannibalisme. En die diversiteit gold ook voor de gekozen locaties. ‘Naast Nederland en België, doen we Bali, Chili en Botswana aan’.

De jury nomineerde drie van de tien inzendingen:

– Linda Jansma, Caleidoscoop (Uitgeverij Verbum Crime)

– Pieter Bart Korthuis, Penoza (Uitgeverij Anthos)

– Ingrid Oonincx, Nickname (Uitgeverij The House of Books)

Uitreiking

De Gouden Strop en de Schaduwprijs worden uitgereikt op 31 mei 2011 tijdens de Avond van het Spannende Boek, de openingsavond van Juni – Maand van het Spannende Boek in de Melkweg in Amsterdam.

De winnaar van De Gouden Strop ontvangt een cheque van € 10.000,- en een sculptuur van de Amsterdamse beeldhouwer Marianne van den Heuvel. De winnaar van de Schaduwprijs ontvangt een cheque van € 1000,- en een zeefdruk van Dick Bruna.