Leo Blokhuis ontvangt eerste Gouden Tulp

'Het was ook de jetlag vanwege mijn reis naar Suriname'. Verklaart Blokhuis de tranen in zijn ogen. Foto: Peter le Nobel
'Het was ook de jetlag vanwege mijn reis naar Suriname'. Verklaart Blokhuis de tranen in zijn ogen. Foto: Peter le Nobel

Utrecht – The sound of the Westcoast van Leo Blokhuis is maandag bekroond met de Gouden Tulp 2011, de prijs voor het beste informatieve boek van het jaar. Blokhuis ontving de prijs, een sculptuur van Jeroen Henneman en een cheque van 10.000 euro uit handen van radiocollega Mart Smeets. Popartiest Iain Matthews speelde ‘These days’, een van de nummers uit het winnende boek.

De Gouden Tulp werd dit jaar voor het eerst toegekend. In de race waren de negen laureaten van het Lintje van de Boekverkoper, die ook werden uitgereikt.

De vakjury, bestaande uit zeven boekverkopers, was unaniem lovend over het ‘soundbook’: The sound of the Westcoast, 1965-1979 van Leo Blokhuis. “Het is een bijzonder en origineel boek, waar de jury zeer hebberig van werd. Het verbindt tekst, beeld en muziek op harmonieuze wijze en dat alles in de vorm van een prachtig vormgegeven boek.” In The sound of the Westcoast zet Blokhuis de naar zijn zeggen mooiste liedjes uit Los Angeles in de jaren 1965-1979 op een rij.

Blokhuis is van plan eenzelfde boek te schrijven, maar dan over de muziek in het zuiden van Amerika, waaronder de Blues.

Lintjes

De boeken die naast de The sound of the Westcoast, 1965-1979 maandagmiddag een Lintje van de Boekverkoper kregen zijn:

– 50 succesmodellen. Klein handboek voor strategische beslissingen, Mikael Krogerus & Roman Tschäppeler

– 365 dagen onderweg, Floortje Dessing

– Boekoe Kita (ons boek), Mirjam van der Rijst & Harold Pereira

– Van Dale cultuurgids voor de reiziger, Ton den Boon

– De eeuwigheid verzameld. Helene Kröller-Müller (1869-1939), Eva Rovers

– Het veer van Istanbul, Irene van der Linde & Nicole Segers

– Home made, Yvette van Boven

– Jan Mulder, Wessel Penning, Guido Derksen, Hugo Borst, Francois Colin, Jaap Visser, Raf Willems

De lintjes worden jaarlijks uitgereikt door de Koninklijke Boekverkopersbond en toegekend aan informatieve boeken die in het voorgaande jaar zijn verschenen. De boeken bestrijken een breed scala aan onderwerpen, van koken en natuur tot wetenschap en geschiedenis.