Nominaties Dioraphte Jongerenliteratuur Prijs

Utrecht – Juryvoorzitter Ronald Giphart heeft maandag de nominaties van de Dioraphte Jongerenliteratuur Prijs 2011 bekendgemaakt. De jury bekroont zowel een Nederlandstalige als een vertaalde roman.

De bekendmaking en uitreiking van de prijzen vindt plaats op dinsdagmiddag 17 mei. Daar wordt ook de publieksprijs uitgereikt, waarvoor nog tot 30 april gestemd kan worden via www.cjp.nl en www.cjp.be.  De Dioraphte Jongerenliteratuur Prijs is een Nederlands-Vlaamse prijs voor het beste literaire jongerenboek van 2010.

‘De titels van de longlist waren van hoge kwaliteit. Meerdere titels streden voor een plek op de shortlist’, stelt de jury.

Nederlands

In de categorie Nederlandstalig zijn genomineerd:

– Vogels die vlees eten, Thijs de Boer (Uitgeverij Nieuw Amsterdam)

– De hemel van Heivsj, Benny Lindelauf (Querido)

– Spiegeljongen, Floortje Zwigtman (Uitgeverij De Fontein)

Vertalingen

De genomineerden in de categorie voor het beste vertaalde boek zijn:

– Ik lieg maar één keer, Judy Blundell, vertaald door Aimée Warmerdam (Moon)

– Ik ben de sterkste, Christian Frascella, vertaald door Henrieke Herber (Moon)

– Luke en Jon, Robert Williams, vertaald door Auke Leistra (Uitgeverij Prometheus)

Deze titels zijn gekozen uit de longlist van 20 titels die op 22 maart bekend is gemaakt. In totaal heeft de jury meer dan 110 ingezonden titels beoordeeld.

Publieksprijs

Naast de juryprijs, wordt er ook een publieksprijs toegekend. Jongeren kunnen sinds 31 maart stemmen op hun favoriete boek van de longlist, of op een eigen favoriet via cjp.nl en cjp.be. De stemperiode loopt nog tot zaterdag 30 april.

Uitreiking

De winnaars worden bekend gemaakt op dinsdagmiddag 17 mei tijdens een feestelijke prijsuitreiking. Per winnaar is een prijzengeld van € 15.000 beschikbaar. De buitenlandse auteur deelt zijn bekroning met de vertaler van zijn boek.

Meer informatie op www.jongerenliteratuurprijs.org