De Vier van Vrijdag: Angela Raanhuis

Angela Raanhuis is actief bij Taalpodium, een vereniging waar 120 andere schrijvers/dichters lid van zijn.  Bij Taalpodium is zij onder meer presentator van de podium- bijeenkomsten in Zeist. Zij treedt op bij activiteiten van de vereniging en neemt deel aan exposities van beeldende kunst en poëzie, zoals rond de Vrede van Utrecht in Slot Zeist.
Met Marjanne Haitsma, Ine van Wijck, Hanneke Verbeek en Henny van Delft maakt Angela deel uit van dichtersgroep Apropos. De leden van de groep bespreken elkaars werk om teksten te verfijnen en zij verzorgen programma’s met eigen poëzie en proza voor gelegenheden als Gluren bij de Buren, Cultuurnacht, de opening van een Wereldwinkel  … Met grafisch vormgever Peter Steutel maakte Angela de losbladige full-colour bundel ‘Liaison’, die nagenoeg uitverkocht is.
“Naar buiten treden met poëzie is voor mij ondergeschikt aan het schrijven zelf. Tijdens het schrijven lijkt tijd te verdwijnen, er ontstaat een stroom die louterend is …”
Angela Raanhuis.
Angela Raanhuis.
Utrecht – Angela Raanhuis, lid van De Vier van Vrijdag. Zij is actief bij Taalpodium, een vereniging waar 120 andere schrijvers/dichters lid van zijn. Bij Taalpodium is zij onder meer presentator van de podium- bijeenkomsten in Zeist. Zij treedt op bij activiteiten van de vereniging en neemt deel aan exposities van beeldende kunst en poëzie, zoals rond de Vrede van Utrecht in Slot Zeist. Met Marjanne Haitsma, Ine van Wijck, Hanneke Verbeek en Henny van Delft maakt Angela deel uit van dichtersgroep Apropos. Angela maakte met grafisch vormgever Peter Steutel de losbladige full-colour bundel ‘Liaison’, die nagenoeg uitverkocht is. Met haar nichtje, Irene Raanhuis, maakte ze in 2012 het kinderboekje ‘LOPO – altijd een olifant bij de hand’, met gekleurde illustraties. Nog te koop. Volgende week: Peter Schotman.
Getekend
Met kruisen, vuisten, wapentuig
bevochten en behouden
verloren en gevlucht
voor god, voor allah
voor koningen en keizerrijk
twee eeuwen lang
een gift van bloed, gestold
Uit elke korte stilte
groeit de angst
de drang naar macht
het tomeloos geweld
van jonge legers, vers bebloed
Tot eens de rede komt, met
het omzichtig woord van diplomaten
en samenspraak tot delen leidt
van land en
van het monopolie
op handelen in slaven
was getekend …
Utrecht, 1713
– Angela Raanhuis
(Ter gelegenheid van de viering van 300 jaar Vrede van Utrecht – expositie in Slot Zeist)

6 Replies to “De Vier van Vrijdag: Angela Raanhuis”

 1. Hey Angela!

  Geweldig dit artikel! Mijn tante kan echt goed schrijven! Ze heeft me heel erg goed geholpen met het ‘Lopo’ boekje!

  En ja het boekje is nog steeds te koop! Als u geinteresseert of vragen hebt, kunt u mij mailen!

  Groetjes Irene

 2. Lieve Angela,
  MOOI.Weinig weet ik van de nederlandse geschiedenis.Is hugo de Groot van slot Zeist ontsnapt in de boekenkist?(schaamrood op de kaken).Maar je gedicht is zo toepasbaar ,niet gebonden aan tijd en plaats,… helaas.
  Kan ik er nog heen als ik in okt op vakantie kom?

 3. hoi,
  Leuk initiatief en een goed begin met dit gedicht.Hoop, dat dat ooit bewaarheid zou kunnen worden. Zeist zit er niet in, volgende week nog een week kamperen met de kinderen, ben er druk mee. Groet, Tine

 4. Oh Angela, ik wou dat ik het helemaal kon begrijpen…. elke dag wil ik het even lezen totdat..
  Ien

Comments are closed.