Boekensite van het jaar 2016: dereactor.org

Deze beker gaat naar reactor.org.
Deze beker gaat naar dereactor.org.

Utrecht – De redactie van de nationaleboekenblog.nl heeft dereactor.org uitgeroepen tot boekensite van het jaar 2016.

De Reactor heeft een duidelijke missie: deze ‘wil de kwaliteitsvolle literaire kritiek in ons taalgebied een nieuwe impuls geven voor een breed publiek van geïnteresseerde lezers die vaak hun gading niet meer vinden in de kolommen van kranten en weekbladen.’

De vraag is dan: is deze redactie erin geslaagd? Volmondig ja: doorwrocht zijn de kritieken, waarbij niet op een woord meer of minder wordt gekeken. En dat hoeft ook niet: de kritieken zijn vaak niet alleen gericht op het boek zelf, maar behandelen ook verwante thema’s waar de lezer alleen maar slimmer van wordt.

Bovendien krijgt de lezer uit Nederland een goede indruk van wat er in België allemaal aan romans en essays te koop is.

Het initiatief voor De Reactor werd genomen door redacteuren van de literaire tijdschriften nY, DW B en door medewerkers van het ter ziele gegane Raster en het eveneens opgeheven Parmentier.

Prijs

Met de prijs wil de nationaleboekenblog.nl andere websites in het zonnetje zetten waarvan de oprichters alle ontwikkelingen in de Nederlandstalige belletrie in de gaten houden en lezers / kijkers gedegen informeren.

De prijs van de nationaleboekenblog.nl werd voor het eerst in 2011 uitgereikt: de boekenafdeling van nu.nl werd toen winnaar. Achtereenvolgens volgden Lezen.tv, De Contrabas.com., MeanderMagazine en Tzum. De prijs bestaat nu zes jaar.