C.C.S. Croneprijs 2016 voor Wessel te Gussinklo

Wessel te Gussinklo. Foto: Keke Keukelaar
Wessel te Gussinklo. Foto: Keke Keukelaar

Utrecht – De C.C.S. Croneprijs, de literatuurprijs van de stad Utrecht, wordt dit jaar toegekend aan schrijver Wessel te Gussinklo (1941). Dat maakte het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Utrecht gisteren bekend. Volgens de jury heeft Te Gussinklo sinds zijn debuut in 1986 een indrukwekkend oeuvre geschreven dat behoort tot de top van de Nederlandse literatuur.

De jury bestond dit jaar uit Anneke van Dijk (voormalig organisator Nacht van de Poëzie), Sandra van Doorn (eigenaar Broese Boekverkopers) en Robert Dorsman (literair vertaler uit het Afrikaans en Engels).

De jury beschouwt de roman De opdracht (1995) van Wessel te Gussinklo als een hoogtepunt in de naoorlogse literatuur: ‘De eerste vier bladzijden van De opdracht behoren tot de mooiste van de Nederlandse literatuur. Het is een roman zonder weerga. Dit is geen boek over de kleine Hollandse onderwerpjes, maar een roman over de grote existentiële thema’s: macht, liefde, seksualiteit, bewondering, het geloof, identiteit, de verhouding tot de ander. In zijn romans maar ook in essays zoals het belangwekkende Wij zullen aan God gelijk zijn, toont hij zich als een uniek denker en een weergaloze stilist. Zoals Te Gussinklo is er geen tweede.’

Verbonden met Utrecht

Wessel te Gussinklo werd geboren in Utrecht, studeerde psychologie in Utrecht en Zürich. Rond zijn twintigste begon hij met schrijven. In de twintig jaar hierna verschenen een novelle en diverse essaybundels. Pas in 2014 kwam er weer een nieuwe roman: Zeer helder licht. In de roman leidt Te Gussinklo ons naar het Utrecht van de jaren zeventig. Te Gussinklo woonde tot 2007 in Utrecht, sindsdien woont hij in Zeeland. Zijn oeuvre is nog altijd sterk verbonden met de stad Utrecht.

Bloeiend literair klimaat

De literatuurprijs van de stad Utrecht is vernoemd naar de Utrechtse schrijver C.C.S. Crone (1914 – 1951) en wordt sinds 2002 eens in de twee jaar uitgereikt aan een in Utrecht woonachtige of sterk aan de stad verbonden schrijver. Met de prijs wil de stad erkenning geven aan auteurs uit de gemeente of regio Utrecht en daarmee een bloeiend literair klimaat in de stad en provincie ondersteunen. De prijs bestaat uit een oorkonde en een geldbedrag van 10.000 euro. Kees Diepeveen (wethouder cultuur) reikt de prijs op dinsdag 24 januari 2017 uit in de hal van het Stadhuis.

De C.C.S. Croneprijs is eerder uitgereikt aan Manon Uphoff, Ronald Giphart, Arthur Japin, Ingmar Heytze, Guillaume van der Graft, Stephan Enter en Esther Jansma.