Zomer in de Tolhuistuin

De Tolhuistuin is een paradijs vol kunst en cultuur, waaronder literatuur. Foto: Noel Loozen
De Tolhuistuin is een paradijs vol kunst en cultuur, waaronder literatuur. Foto: Noel Loozen

Amsterdam – Deze zomer is het officieel: de Tolhuistuin is het slechtst bewaarde geheim van Amsterdam. Iedereen die het vorig jaar nog niet ontdekt heeft verwachten we nu, zo stelt de organisatie. Tussen 24 juni en 28 augustus kan iedereen weer dansen, genieten van film, poëzie, theater, cocktails en lekker eten. En er is natuurlijk heel veel muziek.

Wat bezoekers tijdens de derde editie gaan zien in het sprookjespark komt soms van heel ver. Destroyer, Europese blues uit Vancouver. Bombino, de Jimi Hendrix van de Sahara, uit Niger. De acteurs van Oedipus in Egypte, een voorstelling van Sabri Saad al Hamus, uit Cairo en het Old Bridge Quartet uit Mostar. Maar net zo vaak komt het van om de hoek. Acht korteverhalenschrijvers gingen op zoek in Noord. Kunstenaars uit de buurt staan op de Kunstkoopzondag. Alle soorten kunst voor alle soorten mensen. Dansen onder de sterren met een cocktail in de hand.

Muziek

Met het muziekprogramma Wake Up! maakt de Tolhuistuin een statement: je kan er horen hoe mooi verzet kan zijn en hoe nodig het vandaag de dag weer is. Er zijn succesvolle programma’s die terugkeren naar de tuin zoals Danser a Deux, Rocket Cinerama, de Dichtersmarathon, Desperate House Wives, Made in Africa Weekend en natuurlijk Noordjes Kinderkunst. Maar ook nieuwkomers als Tickets to the Tropics, Oi! Mini Festival, Open Garden in het openingsweekend en het Liedje dat je meenam. Gouden regel: je krijgt altijd meer dan je verwacht.

Noordkop

Maar de Tolhuistuin is meer dan dat lommerrijke park. Tijdens de derde editie van het multidisciplinaire festival wordt dat meer en meer zichtbaar. Zo is de Noordkop erbij gekomen, alias de foyer van de Tolhuistuin. De oude fietsenstalling van Shell is omgebouwd tot een openbaar pleintje voor de buurt waar je op ieder moment van de dag heen kunt om te hangen aan de waterkant, om te eten en te drinken, een transistorradio te huren, een waterpijp te roken en te dansen in TL City.

Paviljoen

Het grote paviljoen aan het IJ wordt onderwijl verbouwd en ingericht. Vanaf december gaat stichting Cultuur aan het IJ hier programmeren samen met Paradiso en andere partners op het terrein. Dit zijn zo’n 40 huurders in de gebouwen rond de tuin vol kunstenaars, theatermakers en ontwerpers, waaronder Excelsior Recordings en de Open Coop. De grote opening van het Tolhuistuinpaviljoen is gepland in januari 2012.

Tot die tijd: wandel binnen, kijk rond, maak het je gemakkelijk. Het is weer Zomer in de Tolhuistuin. Tolhuistuin, Tolhuisweg 2, Amsterdam Noord. Zie ook www.tolhuistuin.nl