Twaalf bundels op longlist De Grote Poëzieprijs 2022

Amsterdam – Prijs de Poëzie organiseert de belangrijkste poëzieprijs van het Nederlands taalgebied: De Grote Poëzieprijs 2022. De prijs wordt toegekend aan de beste Nederlandstalige poëziebundel van 2021. De winnaar ontvangt een bedrag van 20.000 euro. Uit de 90 ingezonden bundels heeft de jury twaalf bundels geselecteerd voor de longlist.

Longlist van De Grote Poëzieprijs 2022:

 • Het Drogsyndicaat van Mischa Andriessen (Querido)
 • Vesper van Anne Broeksma (Atlas Contact)
 • Ontbinding van Piet Gerbrandy (Atlas Contact)
 • Virgula van Sasja Janssen (Querido)
 • In mijn mand van Lieke Marsman (Uitgeverij Pluim)
 • Sirius van Hanz Mirck (Uitgeverij de Meent)
 • Dankbaar lichaam van Thomas Möhlmann (Uitgeverij Prometheus)
 • Dagen in huis van Roelof ten Napel (Hollands Diep)
 • Vervoersbewijzen van Tijl Nuyts (Uitgeverij Wereldbibliotheek)
 • Aarduitwrijvingen van Charlotte Van den Broeck ( De Arbeiderspers)
 • 2050 van Peter Verhelst (De Bezige Bij)
 • Eindig de dag nooit met een vraag van Dorien de Wit (De Arbeiderspers)
Jury

Welke dichter de poëzieprijs ontvangt, wordt beslist door een vijfkoppige jury. De jury van De Grote Poëzieprijs 2022 bestaat uit: Elke Brems , hoogleraar Letterkunde aan de KU Leuven; Vicky Francken , dichter, vertaler en redactielid van Tijdschrift Awater; John Jansen van Galen , journalist; Maarten Moll , schrijver en journalist en Xavier Roelens , dichter en poëziedocent.

90 bundels

Er werden 90 bundels ingezonden voor De Grote Poëzieprijs 2022. Daarvan is 37,8 procent geschreven door een vrouwelijke auteur en 62,3 procent door een mannelijke auteur. Ongeveer een kwart van de dichters woont in Vlaanderen, bijna driekwart in Nederland en enkele dichters daarbuiten. Voor het vierde jaar op rij was De Grote Poëzieprijs opengesteld voor dichtbundels die in eigen beheer zijn uitgegeven; 13 procent van de ingezonden bundels verscheen in eigen beheer.

De jury over de inzendingen

“Met 90 ingezonden bundels hebben wij dit jaar mogen genieten van zeer gevarieerde teksten vol taalvirtuositeit en engagement. Er werd een heel palet aan maatschappelijke kwesties aan de orde gesteld, van het inhuizige leven ten tijde van corona tot verontrusting over de staat van ons klimaat en de meer dan benarde situaties die mensen soms moeten ontvluchten.

Het genre poëzie werd bijzonder breed geïnterpreteerd door alle dichters, de rijkdom in taal was groot: van toegankelijke tot hele complexe poëzie. De grenzen tussen proza en poëzie werden opgerekt. We merkten op dat veel dichters hun bundels als één geheel presenteren: zo zagen we veel conceptuele bundels”

Bekendmakingen De Grote Poëzieprijs 2022

11 maart 2022 Shortlist: de beste 5 bundels van de longlist

13 mei 2022 Uitreiking De Grote Poëzieprijs 2022

Voor een overzicht van de ingezonden bundels: www.prijsdepoezie.nl/de-grote-poezieprijs/inzendingen/

Achtergrond

De Grote Poëzieprijs is de voortzetting van de VSB Poëzieprijs (1994 – 2018). Aan de prijs is een keur aan publieksprogramma’s en educatieve trajecten verbonden die – samen met de genomineerde bundels en dichters – de stand van zaken in de Nederlandstalige poëzie in beeld brengen.

Eerdere winnaars van De Grote Poëzieprijs waren Liesbeth Lagemaat met Vissenschild (2020, Wereldbibliotheek), Vrouwkje Tuinman met Lijfrente (2019, Uitgeverij Cossee) en Radna Fabias met Habitus (2018, De Arbeiderspers). Eerdere winnaars van de VSB Poëzieprijs zijn te vinden op www.prijsdepoezie.nl