Ode aan grote Nijmeegse schrijvers tijdens Boekenweek

Thomas Verbogt. Foto: AMKE
Thomas Verbogt. Foto: AMKE

Nijmegen – Op zaterdag 19 maart wordt in het Huis van de Nijmeegse Geschiedenis een ode gebracht aan de grote Nijmeegse schrijvers Kellendonk, Bomans, Ter Balkt en Kusters door Thomas Verbogt, Joost de Vries, Jacques Vriens en Frank Tazelaar. Dit gebeurt in aanloop naar het Boekenbal voor Lezers, dat die avond in Concertgebouw De Vereeniging plaats gaat vinden.

Frans Kellendonk was de auteur van onder andere Bouwval en Mystiek Lichaam. Hij werd het meest geroemd om zijn stilistische kwaliteiten. Deze in Nijmegen geboren auteur wordt herdacht door Joost de Vries. De Vries onderzoekt in zijn bundel Vechtmemoires de literaire cultuur van de eenentwintigste eeuw. Verder is deze jonge schrijver van Clausewitz en De Republiek.

Godfried Bomans is het bekendst van Erik of het klein insectenboek, dat hij in Nijmegen schreef. Het maakt deel uit van een oeuvre van meer dan zestig boeken, waarin humor en ironie een grote rol spelen.

Hommage

Kinderboekenschrijver Jacques Vriens brengt een hommage aan hem. Vriens is bekend van boeken als Meester Jaap en Achtste groepers huilen niet. H.H. ter Balkt overleed vorig jaar in Nijmegen. Hij ontving een P.C. Hooft-prijs voor zijn gehele oeuvre. Hij wordt herdacht door Frank Tazelaar, directeur van Literair Productiehuis Wintertuin en hoofd van de opleiding Creative Writing.

Frans Kusters spendeerde zijn hele leven in Nijmegen. Hij laat ons verhalenbundels na die bol staan van absurdisme en surrealisme, maar droeg ook veel bij aan de Nijmeegse pers. Thomas Verbogt herdenkt zijn vriend en collega, waarmee hij Verhuld naakt schreef en het literaire tijdschrift De Schans oprichtte.

Tienjarig bestaan

Deze ode maakt onderdeel uit van de festiviteiten omtrent het tienjarige bestaan van het Nijmeegs Boekenfeest. Vanwege dit jubileum wordt het Nijmeegs Boekenfeest eenmalig omgedoopt tot Boekenbal voor Lezers: het landelijke lezersfeest tijdens de Boekenweek. Het Boekenbal voor Lezers vindt deze avond plaats in de Vereeniging. Te gast zijn onder meer Maarten van Rossem, Herman Koch, P.F. Thomése, Esther Gerritsen en David van Reybrouck.

Naast De Ode Aan De Grote Nijmeegse Schrijvers is er ook een middagprogramma in de Bibliotheek De Mariënburg, hier kunnen jongeren meedoen aan een workshop spoken word. Een gratis evenement dat wordt afgesloten door een interview met Fresku (voor alle leeftijden). Kijk voor meer informatie over alle festiviteiten op www.boekenbalvoorlezers.nl.

Het Boekenbal voor Lezers is op zaterdag 19 maart in het Huis van de Nijmeegse Geschiedenis, Nijmegen. Aanvang: 15.00 uur, zaal open: 14.30uur. Toegang: gratis, maar reserveren is verplicht via reservering@wintertuin.nl.