Ode aan Bea Vianen tijdens Read My World

Amsterdam – De tiende editie van Read My World vindt van donderdag 1 tot en met zaterdag 3 september plaats in de Tolhuistuin, aan de overzijde van het IJ achter het Centraal Station van Amsterdam. Ook schrijvers uit België en Nederland zijn vertegenwoordigd. 

Zo brengen de schrijvers Rihana Jamaludin en Thalia Ostendorf de Surinaamse schrijver Bea Vianen opnieuw onder de aandacht. Zij was de eerste Surinaamse schrijfster die bekend werd bij een ruim publiek in Nederland. Haar populariteit in Suriname was toen al enorm: tussen ongeveer 1970 en 2000 was er geen leerling van de middelbare school die niet één van haar boeken gelezen had. Dat had zij voornamelijk te danken aan haar eerste twee romans: Sarnami, hai uit 1969 en Strafhok uit 1971. Bea Vianen was van gemengd-etnische afkomst. Als uitgangspunt om naar haar werk te kijken is dat van groot belang, omdat twee belangrijke thema’s overheersen in alles wat zij heeft geschreven: de etnische verdeeldheid van haar land en het verlangen naar vrijheid.

Schrijver Karin Amatmoekrim en journalist Hizir Cengiz bespreken het leven en werk van Anil Ramdas. Schrijver Karin Amatmoekrim is momenteel bezig met een biografie én een promotieonderzoek over het werk en leven van Ramdas. Ze draagt een brief aan hem voor. Journalist Hizir Cengiz vertelt over de invloed die Ramdas op hem en zijn werk heeft.

Schrijver Dalilla Hermans uit Brugge draagt vrijdag als een van de drie schrijvers een ode aan haar moeder voor.

Voor het hele programma, kijk op readmyworld.nl