Kinderboekenweek officieel gestart: Griffels 50 jaar

Haarlem / Den Haag – De Kinderboekenweek is woensdagochtend gestart met de officiële opening op basisschool De Molenwiek in Haarlem. En in 2021 bestaan de Griffels 50 jaar. Organisator CPNB viert dat in het Literatuurmuseum/Kinderboekenmuseum in Den Haag.

Voor het 50-jarig jubileum is een interactieve installatie ontwikkeld. Passend bij het thema van de Kinderboekenweek Worden wat je wil ontdekken kinderen in deze installatie op speelse wijze hoe ze de schrijver kunnen worden van een Griffel-winnend boek. Vanaf 6 oktober zijn bovendien de originele prenten van de winnaars van de Zilveren Penselen én het Gouden Penseel te zien in het Literatuurmuseum/Kinderboekenmuseum. In samenwerking met de Illustratie Ambassade zijn er daarnaast uitvergrote prenten van de winnaars te bekijken in vijf bibliotheken door het hele land.

Kinderboekenweekgeschenk en Prentenboek

Dit jaar heeft Bette Westera het Kinderboekenweekgeschenk Tiril en de toverdrank geschreven, met illustraties van Pyhai. Het Kinderboekenweekgeschenk verschijnt in een oplage van 332.585 exemplaren. Mark Janssen heeft het Prentenboek van de Kinderboekenweek geschreven en geïllustreerd.

Het Prentenboek Dromer verschijnt in een oplage van 31.535 exemplaren.

Het Kinderboekenweekgeschenk wordt jaarlijks tijdens de Kinderboekenweek door de boekhandel cadeau gedaan bij besteding van ten minste 12,50 euro aan kinderboeken. Het Prentenboek is tijdens de Kinderboekenweek voor 7,25 euro in de boekhandel verkrijgbaar. Bette Westera en Mark Janssen gaan de aankomende dagen verschillende basisscholen, boekhandels en bibliotheken langs om jong en oud te ontmoeten.

Het thema van de Kinderboekenweek dit jaar is Worden wat je wil. De Kinderboekenweek 2021 loopt van 6 tot en met 17 oktober.