Heytze & Meulenbroeks: Spelen

Ingmar-Ralph
Foto: Anouk Prins

Utrecht – “Zet een lukrake dichter en een toevallige muzikant samen, je zal nooit zien wat je hier zag. ‘Kijk gasten’, zou ik willen zeggen, ‘zo moet dat nou!’ Ge-wel-dig”, staat op www.sapsite.nl De Utrechtse coryfee Ingmar Heytze en de vermaarde gambist Ralph Rousseau brengen: Spelen, een concert en literaire voordracht ineen.

De heren leggen elkaar en het publiek de wereld van poëzie en muziek uit, en laten horen op hoeveel manieren die werelden elkaar raken. Na een exposé over vragen als: ‘Wat is een viola da gamba voor iets en kun je het eten?’ ‘Hoe schrijf je een gedicht, en waarom eigenlijk?’ ‘Wat is nou zo leuk aan poëzie?’ En:’ wat moeten muziek en tekst met elkaar?’ zet het gesprek tussen muzikant en dichter zich voort, maar nu met de bemoeienis van het publiek: Ralph speelt op verzoek, Ingmar schrijft onstage een nieuw gedicht naar de aanwijzingen van de luisteraars en Rousseau zet daar weer een nieuwe improvisatie onder. Zo eindigt elke avond met een volstrekt uniek concert.

Heytze en Meulenbroeks sloegen voor het eerst de handen in elkaar tijdens het 7e Hemelfestival in Utrecht, 2006. De reacties waren zo laaiend enthousiast dat een vervolg onvermijdelijk was. Drie jaar later zijn ze niet meer weg te denken uit de Utrechtse kunstwereld. Spelen is een concert en literaire voordracht inéén.

Ingmar Heytze is in Utrecht een begrip en sinds 2009 Utrechts eerste stadsdichter. Hij ontving in 2008 de prestigieuze C.C.S. Croneprijs van de stad. Ralph Rousseau Meulenbroeks is ’sNeerlands bekendste ambassadeur voor de viola da gamba. Zijn nieuwste cd ‘Chansons d’amour’ won op 11 juni de Edison klassiek publieksprijs 2009.

____

Optredens: Vrijdag 3 juli 20.00 uur, Slot Zuylen, Tournooiveld 1 Zuilen. Reserveren, tel.: 030-2440255. Zondag 5 juli 16.00 Stedelijk Museum Vianen, Voorstraat 97 Vianen. Reserveren jose@voixhumaines.com of 06-44506378 Vrijdag 10 juli 20.15 De Zeven Linden, Lagenoord 71 Utrecht. Reserveren jose@voixhumaines.com of 06-44506378. Zie ook www.ingmarheytze.nl en www.voixhumaines.com