Hebban Debuutprijs 2019 voor ‘Laura H.’

Utrecht – Journalist Thomas Rueb heeft zondag de Hebban Debuutprijs 2019 ontvangen voor zijn boek Laura H. over het kalifaatmeisje uit Zoetermeer.

De prijsuitreiking vond plaats tijdens het lezersevenement Hebban Live, bij Broese Boekverkopers in Utrecht. Na het winnen van de NRC Boekenwedstrijd en de Brusseprijs is de Hebban Debuutprijs de derde bekroning voor het debuut van Rueb.

Lezersinvloed

De Hebban Debuutprijs is, volgens Hebban, de enige juryprijs van Nederland en Vlaanderen met een grote invloed van lezers. De elfkoppige jury onder leiding van juryvoorzitter Grietje Braaksma (Broese Boekverkopers) roemde Rueb om zijn indrukwekkende research, zijn onbevangen blik en zijn snelle pen.

‘Laura H. is een indrukwekkend journalistiek boek dat leest
als een spannende thriller en op overtuigende wijze
inzicht biedt in een complex onderwerp.’

Primeur

Voor het eerst maakten boeken uit verschillende genres kans op de debuutprijs van de grootste lezerscommunity van Nederland en Vlaanderen. De shortlist bestond naast het winnende boek uit Lam van Hannelore Bedert (uitgeverij Angèle), Dit is hoe het ging van Astrid Boonstoppel (Blossom Books), De witte kamer van Samantha Stroombergen (Boekerij) en Doet sneeuw pijn van Carolien Spaans (Lebowski). Een lezersjury van meer dan 160 lezers bepaalde de shortlist.