Expositie F. Starik. Leven als Museum

          Foto: Andrea Stultiens i.s.m. F. Starik

Den Haag – ‘Voor nu is het genoeg dat u begrijpt dat ik mezelf als een Museum opvat, een verzameling van curieuze indrukken’, aldus F. Starik (ps. van F. von der Möhlen) in het ongepubliceerde ‘Brief aan de Toekomst’. Geheel onverwacht overleed de dichter, performer, muzikant en kunstenaar op 16 maart 2018 op 59-jarige leeftijd.

Begin dit jaar verwierf het Literatuurmuseum een groot deel van zijn literaire nalatenschap, waartoe ook diverse door hem gemaakte kunstwerken behoren. Ter gelegenheid van het verschijnen van Lijfrente, de dichtbundel die Stariks partner Vrouwkje Tuinman schreef over het jaar na zijn overlijden, brengt het Literatuurmuseum vanaf 14 september de tentoonstelling F. Starik. Leven als Museum.

Kijkdozen

F. Starik. Leven als Museum neemt de bezoeker via caleidoscopische kijkdozen, geïnspireerd op 18de- en 19de-eeuwse diorama’s, mee in Stariks leef- en gedachtewereld. ‘U moet mijn huis als een vergrote binnenkant van mijn schedel zien: het zichtbare archief van wat binnenin mij leeft…’

Fragmenten uit ‘de Starikcollectie’ zijn samengebracht met foto’s van onder meer zijn woning, gemaakt na het overlijden van de schrijver. Verschillende tijden en media komen samen, ieder ervan bijdragend aan het idee van ‘Leven als Museum’.

De tentoonstelling kwam tot stand in nauwe samenwerking met Vrouwkje Tuinman en werd ingericht door Andrea Stultiens, kunstenaar en onderzoeker, gespecialiseerd in het activeren van archieven.

F. Starik. Leven als Museum is te zien van 14 september tot en met 17 november 2019.

Lijfrente

In Lijfrente beschrijft Vrouwkje Tuinman haar liefde voor Starik, een liefde waaraan de dood geen einde maakte. De bundel is een direct verslag van het eerste jaar na een verlies, over wat blijft, nadat iemand gestorven is.

Zie literatuurmuseum.nl