Schrijven voor zijn leven

Han Peeters lokt discussie uit met ‘OgenOOTschap’

Han Peeters herrees in een jaar tijd uit zijn as als schrijver. Foto: Peter le Nobel
Han Peeters herrees in een jaar tijd uit zijn as als schrijver. Foto: Peter le Nobel

Door Peter le Nobel

Breda – Han Peeters heeft letterlijk geschreven voor zijn leven. De afscheidsbrief die hij wilde schrijven voor hij zichzelf wilde ophangen, werd een afscheidsboek. En in nog geen jaar tijd heeft hij nog eens twee boeken geschreven. Met ‘Afscheidsboek’, ‘ De eieren van de keizer’ en ‘Apollyon, de Antichrist’ is de ondernemer veranderd in een schrijver.

“Met het eerste boek overleefde ik, met het tweede fictieve boek rekende ik af met mijn imagoschade en met het derde boek richt ik me nog meer op, kijk ik om mij heen en wil ik een discussie beginnen over hoe je de maatschappij opnieuw zou moeten inrichten.”

Peeters was behoorlijk in zak en as. Eerder kwam hij in het nieuws omdat de Opta hem een boete van 240.000 euro oplegde, omdat hij teveel zou hebben gespamd als indirect overtreder van het spamverbod. De man met een zeilschip die zich zelfs een gigantisch klooster kon veroorloven raakte totaal aan de grond. “Dit flatje is veertig keer kleiner.” Faillissement, echtscheiding, imagoschade, geen inkomen, geen werk, geen adres en een onbereikbare liefde waren zijn ‘zeven demonen’. Nu krabbelt hij weer een beetje omhoog: er is in ieder geval een bijstandsuitkering en een adres. Inmiddels heeft de Opta de rechtszaak verloren, maar in januari 2011 dient het hoger beroep dat de Telecomwaakhond heeft ingediend. Peeters ziet de zaak met vertrouwen tegemoet.

‘OgenOOtschap’

Het eerste boek is in een gigantische snelheid geschreven: achttien dagen. Startdatum: 18 november 2009. Het was buigen of barsten. Daarna deed Peeters drie maanden lang inpakwerk om in aanmerking te komen voor een uitkering. “25 jaar was ik ondernemer, maar dat telt niet.” Daarna heeft hij het boek nog in een week herschreven.

In dit boek komen voor het eerst zijn gedachten naar voren over het ‘OgenOOtschap’. “Terwijl sneeuwvlokje (zijn naam voor de dood) over mijn schouder meeleest, tuur ik naar de tekens op mijn toetsenbord en blijf steken bij de perfecte hoofdletter ‘O’.” Het is net een warrig stukje in het boek, met uitwijdingen over het woord ‘tunnel’ dat ‘tonnel’ zou moeten zijn, maar het is ook de basis van het derde boek. “Ik moest me van de dood wegschrijven, ik wilde niet stoppen, en toen zag ik die letter en besloot ik daarmee verder te gaan.”

Over het tweede boek deed hij 27 dagen. Zijn personage, Emile van Straten, krijgt als kunstwetenschapper van de Russische president Poetin de opdracht om negen Fabergé-eieren op te sporen. Hij vindt er een terug, en wordt aan alle kanten gelauwerd –totdat blijkt dat het ei vals is. Zijn onderneming en imago storten in elkaar en via onder meer tarotkaarten en een enkele opmerking van zijn autistisch zoontje kan hij zich via de weg van de wetenschap revancheren.

‘Apollyon, de Antichrist’

Het derde boek, ‘Apollyon, de Antichrist’, geschreven in 63 dagen, is hierop een vervolg. In opdracht van de Unesco moet Emile van Straten het mysterie van Atlantis ontrafelen. Al snel blijken de piramiden in Egypte een belangrijke rol te spelen. De rode draad in het hele boek is de magische ruit. Het komt erop neer dat de goden de aarde willen redden, en daarvoor al een persoon op het oog hebben: Emile zelf, als Apollyon. “En sommigen hebben me na lezing van het boek voor fascist uitgemaakt.”

Als uitverkorene richt Emile het OgenOOtschap op, een Nieuwe WereldOrde, met een eigen munt, de O, en een eigen telefoon, de phOne, als antwoord op alle oude instituties die de ‘domheid’ en ‘hebzucht’  in de wereld in stand houden. Het wordt een wereldwijde beweging en de oude machthebbers willen de uitverkorene graag een kopje kleiner maken.

Aan het eind wordt mooi beschreven hoe deze idealistische beweging toch dictatoriale trekjes begint te vertonen. Wie geroyeerd wordt van het OgenOOtschap verliest zijn baan en bedrijf, tegenstanders kunnen niet meer in O’s handelen en over criminelen wordt beslist met een stemming per phOne. De Nieuwe WereldOrde is onontkoombaar.

Discussie

“Het is een fictief verhaal met objectieve feiten, zoals de magische ruit die je daadwerkelijk op het stratenplan van Washington DC kunt leggen. Mij gaat het erom een discussie uit te lokken. Dat heb ik nog benadrukt doordat de hoofdpersoon steeds aan een boek schrijft, dus hij werkt aan een autobiografie en ik schrijf er weer een biografie van. Het volgende boek is een vervolg en dan komen de tegenstanders aan het woord.”

Om de discussie verder uit te lokken, heeft Peeters al een website opgericht: www.ogenootschap.nl Natuurlijk is dit boek ingegeven door de datum 21 december 2012, als de Maya kalender afloopt. “In Nederland leeft dat niet zo sterk. In ieder geval minder dan in Amerika.”

Spiritualiteit

De interesse voor spiritualiteit en mystiek is bij Peeters langzaam gegroeid. “Ik was al heel lang geïntrigeerd door de mysteries van de piramides en Paaseiland. Het moet zo’n vijftien jaar geleden zijn begonnen. Ik zag een documentaire van Robert Bauval, een Belgische archeoloog. Hij ontdekte dat de schachten in de piramides ooit op de sterrenhemel waren gericht. Sommige wezen op het sterrenbeeld Orion. Jarenlang bleef mijn fascinatie hiervoor in mijn hoofd spelen.”

Uitproberen

De ondernemer is altijd al een gevoelsmens geweest. Daarbij hoort dat hij graag zelf dingen uitzoekt. In zijn boeken trakteert hij de lezer dan ook graag op bijzondere feiten en weetjes. “Ik ben meer een man van uitproberen, maar dat komt ook: als ondernemer verzon ik altijd nieuwe dingen, en dat laat zich inderdaad niet zomaar vertalen in businessplannen en marketingmixen. Je zoekt dingen wel uit waar het kan, maar dat is moeilijk als je geen voorbeelden hebt.”

Het is algemeen bekend dat de ondernemer die alleen maar succes heeft een liegbeest is. Sommige producten worden nu eenmaal met vallen en opstaan in de markt gezet. “Zo heb ik de Chesspoint uitgevonden: een meubelstuk dat je op het terras kan neerzetten. Er zijn zo’n twee miljoen schakers in Nederland. Als je die op het terras weet te krijgen, dan heb je als horecazaak een prachtige aanloop. Alles was geregeld. Het prototype stond dit jaar op de Horecava, een vakbeurs. Er ging een corpulente vrouw op zitten en toen donderde het hele ding in elkaar. Een constructiefout.” Peeters laat het er niet bij zitten.

—-

Omslag ApollyonHan Peeters, ‘Apollyon, de Antichrist’, Uitgeverij Terrade, 383 p., ISBN: 978-90-815887-2-0. Prijs: 23,85 euro.

Voor dit boek en zijn twee andere boeken, ‘Afscheidsboek’ en ‘Eieren van de keizer’, kijk op www.hanpeeters.nl

One Reply to “Schrijven voor zijn leven”

Comments are closed.