Burgemeester verbiedt opvoering toneelstuk Slauerhoff op Boekenbal

Parelduiker 1 17 omslag def-1-dig.

Amsterdam – De nieuwe Parelduiker is verschenen. Deze speciale Boekenweekeditie zoomt vier keer in op verboden boeken. Vraag nu een exemplaar aan.

In 1948, het vijftigste geboortejaar van Slauerhoff, zou diens toneelstuk Jan Pietersz. Coen worden opgevoerd ter opening van de Boekenweek. Zes dagen voor de première stak burgemeester D’Ailly hier een stokje voor. Dit was niet de eerste keer dat het gezelschappen niet werd toegestaan dit stuk op te voeren. De eerste (eenmalige en besloten) opvoering liet tot 1961 op zich wachten.

Ook de als pornografie bestempelde ‘realistische romans’ van Jan Brandts, de in beslag genomen romans van Hugo Beersman en de als fascistisch gebrandmerkte kunstwerken van de Schotse kunstenaar Ian Hamilton Finlay worden besproken in De Parelduiker 2017/1.

Parelduikermiddag ter ere van de Boekenweek

Op zaterdag 25 maart om 16.00 uur verzorgt De Parelduiker een feestelijk programma in de Openbare Bibliotheek Amsterdam (OBA). Spelers van toen vertellen over Jan Pietersz. Coen, scènes uit het gewraakte stuk worden gelezen en van commentaar voorzien. M.m.v. Slauerhoff-biograaf Wim Hazeu, Hugo Koolschijn, Celia Nufaar, Ger Thijs, Krijn ter Braak, Paul Rutgers van der Loeff, Boudewijn Chabot en de dichteres Marieke Rijneveld.

Voor meer informatie: oba.nl en www.parelduiker.nl