Kuisheid en de woede van Kali

omslag_kuis_nieuw___kl

Door Peter le Nobel

Utrecht – De roman ‘Kuis’ van Rihana Jamaludin is rijk in zijn thema’s, met onder meer religie, multiculturaliteit en seks. Geen onaardige combinatie.

De schrijfster die eerder ‘de Zwarte Lord’ op haar naam heeft staan, bewijst met deze roman andermaal haar groot vakmanschap én talent. In haar eerdere roman over de zwarte plantage-eigenaar wist zij de sfeer van eeuwen geleden op te roepen in een nostalgisch oud-Nederlandse verteltrant. Hoe anders is de stijl van ‘Kuis’, in de snellere stijl van deze tijden, maar met nog genoeg sfeerbeschrijvingen en duidingen om de lezer mee te voeren in de verhalen van de juwelier Ramesh, zijn goede vriend Hassan Idriss en het verliefde stel Ashmana en haar vriend Bennie.

De hoofdpersoon Ramesh heeft met hard werken een juwelierszaak van naam opgebouwd. De goudsmid staat inmiddels bekend als een vakman. Door steeds te mediteren in het aangezicht van de Hindoestaanse godin Parvati hoopt hij zijn gedachten zo kuis mogelijk te houden. Op een dag komen Ashmana en Bennie binnen. Zij hebben een opmerkelijke wens: zij willen een kuisheidsgordel. Het verbaast de goudsmid, maar hij geeft er toch gehoor aan, en terwijl hij de zoetige geur van Ashmana ruikt bij het opnemen van haar intieme maten, verandert Parvati in zijn hoofd al in een wellustige Kali. De anders zo gelijkmatige Ramesh raakt totaal in de war.

Tweestrijd

Tijdens zijn tweestrijd tussen zijn zucht naar kuisheid en zijn verliefdheid op Ashmana voert de schrijfster de lezer niet alleen mee in de gedachtenwereld van Ramesh, maar ook in die van onder meer Ashmana en Bennie. Met het schakelen tussen de verschillende perspectieven neemt Jamaludin een zeker risico; door te wisselen tussen de personages kan de afstand tot hen juist groter worden, maar in dit geval ondersteunt dat juist het verhaal. Zo krijgt de lezer een goed beeld waarom Ashmana en haar vriend in ’s hemelsnaam dit middeleeuws martelwerktuig voor de vrouw willen laten maken. En je krijgt een goed beeld van de gedachtenwereld zoals die in de huidige kleurrijke samenleving van Amsterdam leeft.

Het verhaal wordt af en toe op onderhoudende manier onderbroken met wonderlijke sprookjes, waarmee Jamaludin de bijzondere sfeer in het boek weet te behouden, een sfeer van mystiek en humor, wat op zich al een prestatie is.

Hoogtepunten

Ze verbindt het zwaarwichtige thema van religie, de strijd tussen kuisheid en seks, en de onderwerpen over relaties en multiculturaliteit via geloofwaardige personages, waardoor het boek verschillende hoogtepunten kent. Een fraaie scène is het moment waarop de soefist Hassan bekoord is geraakt door een vrouw van vlees en bloed en op het strand tot na zonsondergang zijn derwisjendans in gang zet om mystieke en aardse vreugde met elkaar te verzoenen.

Ondertussen blijft natuurlijk de vraag staan: hoe gaat het aflopen met die kuisheidsgordel, waar Ramesh eindeloos aan werkt? Een tipje van de sluier: Parvati is niet enkel kuisheid, misschien juist wel helemaal niet, maar kan wel op een onverwachte manier heel boos worden.

‘Kuis’, Rihana Jamaludin, KIT Publishers, Amsterdam, 224 p., ISBN 978-9460221170, prijs 17,50 euro. Binnenkort ook als e-book, prijs 12,50 euro.

Zie ook www.rihanajamaludin.com en interview nbb.