Jaap Lemereis werkt aan eigen bundel: ‘Hoe wij gebeuren’

Jaap Lemereis. Zijn werk is te vinden in allerlei verzamelbundels, op deze site en binnenkort in een eigen bundel.

Een Vierde van Vrijdag neemt afscheid

Deel uitmaken van de Vier van Vrijdag was voor Jaap Lemereis een mooie stimulans om steeds gedichten te schrijven. Acht jaar lang was hij actief voor de nationaleboekenblog.nl, en nu neemt hij afscheid, maar wel met het plan om dit jaar de bundel ‘Hoe wij gebeuren’ uit te brengen.

Door Peter le Nobel

“Mijn werk gaat over hoe mensen in elkaar zitten, hoe ik in elkaar zit, en hoe wij ons allemaal ontwikkelen”, zegt Lemereis. “Er zijn heel veel dingen te zien als we maar opmerkzaam genoeg zijn. Poëzie is voor mij een manier van kijken.”

Ook in de serieuze gedichten heeft de humor zijn plek

Meestal is er een link naar de actualiteit. Vaak subtiel, soms overduidelijk zoals te zien is in zijn gedicht over Corona. “Ik schrijf naar mijn gevoel serieuze gedichten en soms zijn ze best zwaar, maar ook in die gedichten heeft de humor zijn plek.”

Het is niet alleen de nationaleboekenblog waarvoor Lemereis veel heeft geschreven. Geregeld doet hij mee aan dichtwedstrijden, waarbij hij onlangs een eervolle vermelding heeft gekregen bij de Rob de Vos-prijs van Meander Magazine. Ook is hij een paar keer opgenomen in een notering in de top 100 van de Turing Gedichtenwedstrijd en in Amersfoort is een muurgedicht in de publieke ruimte van hem te bewonderen. “Mijn vrouw dicht ook en doet ook mee aan wedstrijden, vaak dezelfde, en dat stimuleert ook.”

Bundel als kers op de taart

Ondanks zijn productie is zijn werk tot nu toe alleen uitgegeven in verzamelbundels. ‘Hoe wij gebeuren’ zal de eerste dichtbundel zijn van hemzelf. Of het door een uitgever wordt uitgebracht of in eigen beheer weet Lemereis niet, maar dat de bundel uitkomt staat vast. Een aantal mijlpalen heeft Lemereis al gehaald. “Onlangs ben ik 60 geworden en voor het eerst opa. Een eigen bundel is de kers op de taart.”

Een opvolger is al bekend. Deze wordt spoedig geïntroduceerd. 

One Reply to “Jaap Lemereis werkt aan eigen bundel: ‘Hoe wij gebeuren’”

Comments are closed.