Saskia de Jong wint A. Roland Holst prijs

Saskia de Jong. Foto: Sanne Peper

Bergen – Stichting A. Roland Holst in Bergen (NH) heeft haar driejaarlijkse oeuvreprijs voor poëzie toegekend aan de dichter Saskia de Jong (1973).

Ze volgt hiermee het advies van de jury, bestaande uit Obe Alkema (voorzitter), Asha Karami en Bernke Klein Zandvoort. ‘Saskia de Jong schrijft compromisloze bundels, associatief van aard en tegelijk goed gecomponeerd, en werkt aan een activerend en inspirerend oeuvre,’ aldus de jury.

Saskia de Jong

Saskia de Jong (Alphen aan de Rijn, 1973) is, zo schreef poëziecriticus Piet Gerbrandy in de Volkskrant, een “hyperbewuste dichter”. Voor haar debuut, zoekt vaas (2004), werd ze genomineerd voor de C. Buddingh’-prijs.

Ook haar tweede bundel, resistent (2006), oogstte veel lof. Zo ontving ze de Gedichtendagprijs 2007 en werd ze genomineerd voor de Paul Snoek Poëzieprijs.

Haar bundel de deugende cirkel (2010) bevatte gedichten voor kinderen; hierin beschrijft ze op een geestige manier het dierenrijk van A tot Z. De afgebeelde collages maakte ze zelf.

Haar nieuwste bundel, het jaagpad op en af, verscheen in 2020. De recensent van NRC Handelsblad schreef over deze bundel: ‘Deze dichter provoceert zonder vrijblijvend te zijn en dat fascineert me.’

Uitreiking

De prijs wordt uitgereikt op zaterdag 29 mei 2021 in de Ruïnekerk in Bergen (NH). De feestelijke uitreiking zal in verband met de coronamaatregelen te volgen zijn via een livestream. Naast het stipendium van 10.000 euro ontvangt de winnares een bronzen penning, vervaardigd door kunstenaar Geer Roobeek.

Over de A. Roland Holst Prijs

Het bij het stipendium behorende geldbedrag is met ingang van deze editie verhoogd naar 10.000 euro. De A. Roland Holst Prijs behoort daarmee tot de hoogst gedoteerde poëzieprijzen van Nederland. De prijs wordt iedere drie jaar uitgereikt op initiatief van het A. Roland Holst Fonds.