Boekensite van het jaar 2015: Tzum

tzum

Utrecht – De redactie van de nationaleboekenblog.nl heeft www.tzum.info uitgeroepen tot boekensite van het jaar 2015.

Tzum viel dit jaar op, omdat het literair weblog zich kritisch uitte over de oprichting van de uitgeverij van Das Mag. De uitgeverij werd opgericht, maar de oprichters kregen geen gebonden uitgave, maar een paperback van het eerste boek dat de kersverse uitgeverij heeft uitgebracht: de bundel ‘Er moet iets gebeuren’ van Maartje Wortel. De weblog wist daarmee op kritische wijze de aandacht te trekken.

De site kent een eigenzinnige selectie van nieuws, gepresenteerd in artikelen, maar ook in filmpjes en heeft een fris design. Geregeld, en dus gedisciplineerd, worden berichten geupload. Bijzondere aanvullingen zijn de reportages en essays van de site, bewerkelijke onderdelen in de literaire journalistiek.

Prijs

Met de prijs wil de nationaleboekenblog.nl andere websites in het zonnetje zetten waarvan de oprichters alle ontwikkelingen in de Nederlandstalige belletrie in de gaten houden en lezers / kijkers gedegen informeren.

De prijs van de nationaleboekenblog.nl werd voor het eerst in 2011 uitgereikt: de boekenafdeling van nu.nl werd toen winnaar. Achtereenvolgens volgden Lezen.tv, De Contrabas.com. en MeanderMagazine. De prijs bestaat nu vijf jaar.