‘Een songtekst is pas goed als het poëzie is’

Win de cd ‘Niet in de winkel verkrijgbaar’ van muzikant Herman Pouderoyen

Door Peter le Nobel

De muzikant Herman Pouderoyen houdt zich aan dichterlijke conventies. Foto: Peter le Nobel
De muzikant Herman Pouderoyen houdt zich aan dichterlijke conventies. Foto: Peter le Nobel

Utrecht – Kunnen songteksten als gedichten worden gelezen? Het is een vraag die geregeld terugkeert in zowel de muziek als de poëzie. Muzikant Herman Pouderoyen gelooft in ieder geval van wel. “Een songtekst vind ik persoonlijk pas goed als ik het ook als een gedicht kan lezen.”

De muzikant neemt dan ook geen genoegen met vage, maar lekker klinkende uitspraken in zijn teksten. “Ik maak het mezelf niet makkelijk. Ik let heel sterk op metrum, en ook op rijm, waarbij ik niet kies voor het schema abab. Trocheeën en alliteraties, dat zie je vaak terugkeren in mijn teksten. Die alliteratie heb ik nodig voor een lekker bekkend liedje.”

Pouderoyen kiest in zijn nummers niet voor de mooie onderwerpen. In zijn laatste cd ‘Niet in de winkel verkrijgbaar’ begint het nummer ‘De Lust’ bijvoorbeeld als volgt: ‘Een vriendin van mij die had een keer zo’n leuke one-night stand / Hij heette Bart en hij was best wel goed in bed / Maar toen hij klaargekomen was deed hij zijn tanden in een glas / Dat werd keurig op het nachtkastje gezet.’

Naast cabareteske nummers kiest Pouderoyen ook voor ‘ongepolijste juweeltjes’, zoals de ode aan Emanuelle, ooit de pornokoningin van de jaren zeventig, en nu een oude, arme vrouw op een zolderkamer in Amsterdam. “Zij krijgt nog steeds verzoeken om een handtekening, maar het lieve mens heeft nog geen geld om de postzegels te betalen. Toch is ze er niet verbitterd onder.”

Nu heeft de muzikant zelf affiniteit met de poëzie. “Slauerhoff is mijn grote held. Het gedicht ‘In memoriam mijzelf’  vind ik prachtig. En laatst herlas ik ‘Het huwelijk begin 20e eeuw van Willem Elsschot. Dat gedicht is een goede tweede. Je kunt ze trouwens zo terugvinden op www.gedichten.nl.”

Onlangs is Pouderoyen benoemd tot Nightwriter in Amsterdam. “Kluun heeft mij voorgedragen. Normaal krijgen alleen schrijvers en dichters die titel. Ik ben de enige muzikant die benoemd is tot Nightwriter.”

Zowel Herman Pouderoyen als de redactie van de Nationaleboekenblog.nl is benieuwd of lezers zelf ook Nederlandstalige songteksten kennen die voor een gedicht door kunnen gaan. Onder de mooiste keuzes worden tien exemplaren van de cd ‘Niet in de winkel verkrijgbaar’ verloot. Vergeet dus niet je naam en postadres te vermelden. Stuur de volledige songtekst met vermelding van de artiest of band naar info@nationaleboekenblog.nl

En, ter inspiratie, als laatste voorbeeld van Pouderoyen’s hand: ‘Het bloed kruipt waar het gaan kan’, een songtekst over de Hardebollenstraat, een prostitutiestraatje in Utrecht.

Foto: Herman Pouderoyen
Foto: Herman Pouderoyen

Het bloed kruipt waar het gaan kan

Het regent in de Hardebollenstraat

Waar voor een deur een rollator staat

Het is er niet duur

30 euro voor een half uur

Van vleselijk genot

Het gordijn gaat dicht

De deur op slot

Van de AOW

Ouder worden valt niet mee

Mager, ingevallen

Of rond en corpulent

Hun schelle stemmen schallen

Met een zuidelijk accent

Het zijn niet moeders mooisten

Dat moet worden gezegd

Net als hun cliëntèle

Kunnen ze nergens meer terecht

Het regent in de Hardebollenstraat

Waar de kinderen ’s middags spelen

Want dat kan geen kwaad

Weinig verkeer

Zo nu en dan een rolstoel

Heen en weer, en heen en weer

Het bloed kruipt waar het gaan kan

In het hart van de stad

En dat het bestaan kan

Komt gewoonweg omdat

Als je oud bent en het regent

Als het niet zo vlot meer gaat

Dan ben je gezegend

Met de Hardebollenstraat


Ook het liedje beluisteren? Klik op onderstaande titel.

Het regent in de hardebollenstraat

Zie ook www.hermanpouderoyen.nl