Droom Geerten van Gelder kwam net niet uit: Australië

Sidney – En net, net, net voor Geerten van Gelder besloten had om definitief te migreren naar Australië, brak corona uit. Bijna alles had hij opgezegd, en toen moest hij terug naar Nederland. Australië was zijn grote droom.

In de leeftijd van 69 jaar is op 11 november 2022 overleden: oud-bestuurslid en Schreef-redacteur Geerten van Gelder van Taalpodium. Op zaterdag 19 november werd in besloten kring in crematorium Domstede te Utrecht afscheid van hem genomen. Drie sprekers herdachten Geerten in een eervol drieluik dat diverse aspecten van zijn leven belichtte.

Kero van Gelder haalde herinneringen op aan Geerten binnen de familiekring en aan de zo lang verlangde reis naar Australië die afgelopen zomer eindelijk mogelijk was.

Hanneke Verbeek, jarenlang mederedacteur van Schreef, dichteres van de Vier van Vrijdag van de nationaleboekenblog, vertelde over de vriendschap die al samenwerkend tussen hen groeide. Zij las de gedichten Hartewens en Encore voor uit Geertens bundel Nevenbeelden.

Joyce, dochter van oud-bestuurslid Jaap Schoo, blikte terug op de samenwerking met Geerten bij het samenstellen van een bundel met verhalen van haar overleden broer. ‘Het moet goed leesbaar zijn – niet zo’n klein lettertje’, was een van de eerste dingen die Geerten daarover opmerkte. Net als Schreef en andere uitgaves die door Geerten zijn gemaakt, werd het een mooi product. Joyce sprak hiervoor haar dankbaarheid uit.

Sterren

Geerten van Gelder was pianostemmer. Een uitzonderlijk beroep. En Australië dus. Hij kon als een van de weinigen uitleggen waarom Australië zo bijzonder is. Twee passies. En de grootste passie misschien: staren naar de sterren.