Zes nominaties voor shortlist ECI Literatuurprijs 2015

Den Haag – De zes genomineerden voor de shortlist van de ECI Literatuurprijs 2015 zijn (op alfabetische volgorde): Het Hout van Jeroen Brouwers, Compassie van Stephan Enter, Orgelman van Mark Schaevers, Muidhond van Inge Schilperoord, De Onderwaterzwemmer van P.F. Thomése en Dertig Dagen van Annelies Verbeke. Dit heeft Andrée van Es vrijdagavond bekend gemaakt in het actualiteitenprogramma Nieuwsuur.

“2015 was een jaar met heel veel goede boeken en we hebben een Shortlist kunnen samenstellen die recht doet aan deze prachtige oogst. Voor alle juryleden deed het pijn om afscheid te nemen van alle andere boeken op de Longlist, maar eigenlijk was dat een luxe probleem”, zegt juryvoorzitter Andrée van Es.

Prijsuitreiking live bij Nieuwsuur

De winnaar wordt op 12 november bekend gemaakt door Andrée van Es tijdens een speciaal hieraan gewijde openingsavond van het festival Crossing Border in de Koninklijke Schouwburg in Den Haag. Nieuwsuur zendt die avond een live reportage uit van de prijsuitreiking. Vorig jaar won Stefan Hertmans de prijs met zijn boek Oorlog en terpentijn.

ECI Literatuurprijs

De ECI Literatuurprijs is de bekroning voor het beste Nederlandstalige literaire boek in de categorieën fictie en non-fictie. De ECI Literatuurprijs, die bestaat uit een bedrag van 50.000 euro en het beeld van de ECI Literatuurprijs, wordt jaarlijks uitgereikt door een jury van beroepsrecensenten uit Nederland en Vlaanderen. De boeken moeten verschenen zijn tussen 1 juli van het jaar waarin de prijs wordt uitgereikt en 1 juli van het voorgaande jaar. De ECI Literatuurprijs is een voortzetting van de AKO Literatuurprijs die sinds 1987 bestaat. De prijs staat onder auspiciën van de Stichting Jaarlijkse Literatuurprijs voor Fictie en Non-fictie.