Wintertuin verzorgt hbo-opleiding en -ach vooruit- nog een webshop, bijeenkomsten…

Wintertuin verzorgt samen met Artez Hogeschool de eerste hbo opleiding voor literair schrijver in Nederland.
Wintertuin verzorgt samen met ArtEZ Hogeschool de eerste hbo-opleiding voor literair schrijver in Nederland.

Nijmegen – Het Wintertuinfestival in Nijmegen is met zijn recordaantal van 4.000 bezoekers dan voorbij, maar er zijn nog tal van initiatieven die worden ontplooid zoals de bijeenkomst ‘3xniks’ en de webshop die na het festival is geopend. Alle boeken en CD’s die Literair Productiehuis Wintertuin uitgeeft, zijn daar te bestellen. Meest opmerkelijk is wel de start van een hbo-opleiding tot literair schrijver.  Wintertuin timmert heel hard aan de weg.

Creative Writing

ArtEZ hogeschool voor de kunsten en Literair Productiehuis Wintertuin starten met ingang van studiejaar 2011-2012 een nieuwe studie: Creative Writing. Dit is de eerste bachelorstudie in Nederland die opleidt tot literair schrijver.

Tijdens de studie is er, naast de literaire schrijfvaardigheid, veel aandacht voor lezen en reflecteren. De vergelijkende analyse staat voorop: het ontdekken van de verschillen tussen schrijvers en tussen literaire middelen, stijlen en publicatievormen. Uiteraard komen binnen Creative Writing ook de kennis en de beheersing van de Nederlandse taal uitgebreid aan bod. Op 18 februari 2011 is een open dag.

Zie ook http://www.wintertuin.nl/wintertuin-coordineert-opleiding-tot-literair-schrijver/

Nu U!

cover-Nu-U!-cover-website-kleinOf ‘Nu U!’  behoort tot het studiemateriaal is niet duidelijk, maar het is wel een eigenzinnig en poëtisch antwoord van Literair Productiehuis Wintertuin op de canondiscussie, te bestellen in de webshop.

Het productiehuis geeft een reeks grote gedichten van toen aan grote dichters van nu, met als vraag: Als u dit gedicht nu zou schrijven, hoe zou het dan klinken?

Om het gevaar te bezweren dat ook de poëziecanon een mausoleum wordt voor hoogtepunten uit het verleden, maken zestien toonaangevende dichters een eigentijdse versie van een klassiek gedicht. Deze nieuwe poëzie is samen met de klassiekers gebundeld in de bloemlezing Nu u!, een verwijzing naar het korte, krachtige gedicht van Vondel: U! Nu!

Zie verder de webshop: http://www.wintertuin.nl/shop/nu-u/

‘3xNiks’

En voor de derde keer alweer slaan Wintertuin, Doornroosje en Productiehuis ON de handen ineen voor een avondje 3xNiks. Wat kun je verwachten? De vraag stellen is hem beantwoorden. 27 december 2010 20.00 uur, Merleyn, Hertogstraat 13, Nijmegen. Entree: 5 euro.

Zie ook http://www.wintertuin.nl/producties/3-x-niks/