Willeke Alberti en Shirma Rouse maken line-up 36e Nacht van de Poëzie compleet

Willeke Alberti, de grande dame van het levenslied. Foto: Patricia Steur

Utrecht – Zaterdag 29 september vindt de 36ste editie van het grootste poëzie-evenement van het jaar plaats: de Nacht van de Poëzie. Na de bekendmaking van de negentien dichters die op het podium zullen staan is ook de line-up van de entr’actes compleet: Willeke Alberti en Shirma Rouse zijn bevestigd en treden op in de Grote Zaal van TivoliVredenburg.

De grande dame van het Nederlandse levenslied Willeke Alberti zong haar eerste nummer in 1958 samen met haar vader Willy. Groot succes volgde met ‘Spiegelbeeld’ en ‘Mijn Dagboek’. Ze presenteerde samen met haar vader de Zaterdagavondshows en acteerde succesvol in series als ‘De Kleine Waarheid’ waarvoor ze een Televizier-ring ontving en in de film ‘Rooie Sien’. Ook speelde ze vaak in het theater. Van 2012 tot 2015 was ze te zien in de musical ‘De Jantjes’.

Shirma Rouse

Shirma Rouse brengt tijdens de Nacht een eerbetoon aan Aretha Franklin. Rouse zong eerder de backing vocals bij onder andere Candy Dulfer en Anouk. Haar derde album ‘Shout It Out Loud’ werd bekroond met de Edison Jazzism Publieksprijs. In 2012 toerde ze langs de theaters met ‘Shirma Rouse Sings Aretha’, een show die ze vorig jaar hervatte naar aanleiding van de 75ste geboortedag van Aretha Franklin.

Negentien dichters, zes muzikale entr’actes

Tijdens de Nacht treden zowel jonge talenten als gerenommeerde dichters op. De negentien dichters die dit jaar de nachtelijke poëzie-estafette verzorgen zijn: Judith Herzberg, Arthur Japin, Radna Fabias, Willem Jan Otten, Benno Barnard, Tsead Bruinja, Paul Bogaert, Gerda Blees, Willem Thies, Kreek Daey Ouwens, Thomas Möhlmann, Anneke Claus, Arno Van Vlierberghe, Rodaan Al-Galidi, Ted van Lieshout, Vicky Francken, Anton Korteweg, Delphine Lecompte en Moya De Feyter.

Naast Willeke Alberti en Shirma Rouse zijn de muzikale entr’actes van de Nacht dit jaar de Zweedse singer/songwriter The Tallest Man On Earth en het jonge viooltalent Noa Wildschut. De achtkoppige band Eddy et les Vedettes brengt met veel flair en vaart Franse chansons en Amsterdam Klezmer Band laat zich inspireren door muziek uit de Balkan met invloeden van zigeunermuziek en jazz.

Tweede editie Kindernacht

Na een succesvolle eerste editie vindt de tweede Kindernacht dit jaar weer plaats voorafgaand aan de ‘grote Nacht’. Kinderen van 6 tot 12 jaar kunnen samen met hun familie en vriendjes luisteren naar gedichten en rijmpjes over vriendschap. De dichters die optreden zijn Edward van de Vendel, Andy Fierens als Boer Dandy, Ted van Lieshout, Mary Heylema en Nisrine Mbarki. De middag wordt gepresenteerd door Babs Gons. Voorafgaand aan het programma en na afloop is de Pandora Foyer omgetoverd tot een doeparadijs met een silent poëzie-disco.

Het International Literature Festival Utrecht

De Nacht van de Poëzie en de Kindernacht zijn dit jaar onderdeel van het International Literature Festival Utrecht (ILFU). Het ILFU vindt plaats van 15 tot en met 29 september en brengt onder andere gesprekken met internationale auteurs, literaire theater- en filmvoorstellingen, de eerste editie van De Utrechtse Boekenmarkt, een concert van de legendarische Turkse zangeres Selda Bağcan & Boom Pam en sluit af met de Nacht van de Poëzie. Het ILFU is een festival van Het Literatuurhuis.

Voor kaarten, zie www.nachtvandepoezie.nl