Vijf genomineerden voor De Grote Poëzieprijs 2022

Hilversum – Prijs de Poëzie organiseert de belangrijkste poëzieprijs van het Nederlands taalgebied: De Grote Poëzieprijs 2022. De prijs wordt toegekend aan de beste Nederlandstalige poëziebundel van 2021. De winnaar ontvangt een bedrag van 20.000 euro. De genomineerden zijn:

  • Ontbinding van Piet Gerbrandy (Atlas Contact)
  • Virgula van Sasja Janssen (Querido)
  • Dagen in huis van Roelof ten Napel (Hollands Diep)
  • Vervoersbewijzen van Tijl Nuyts (Uitgeverij Wereldbibliotheek)
  • Aarduitwrijvingen van Charlotte Van den Broeck (De Arbeiderspers)

Deze shortlist werd bekendgemaakt op vrijdagavond 11 maart 2022 tijdens de uitzending van AVROTROS-programma Opium op NPO Radio 4 door Andrea van Pol en jurylid John Jansen van Galen. De uitzending is terug te luisteren via https://www.nporadio4.nl/programmas/opium .

Jury

Welke dichter de poëzieprijs ontvangt, wordt beslist door een vijfkoppige jury. De jury van De Grote Poëzieprijs 2022 bestaat uit: Elke Brems , hoogleraar Letterkunde aan de KU Leuven; Vicky Francken , dichter, vertaler en redactielid van Tijdschrift Awater; John Jansen van Galen , journalist; Maarten Moll , schrijver en journalist en Xavier Roelens , dichter en poëziedocent.

De jury over de inzendingen

“Met 90 ingezonden bundels hebben wij dit jaar mogen genieten van zeer gevarieerde teksten vol taalvirtuositeit en engagement. Er werd een breed palet aan maatschappelijke kwesties aan de orde gesteld, van het inhuizige leven ten tijde van corona tot verontrusting over de staat van ons klimaat en de meer dan benarde situaties die mensen soms moeten ontvluchten.”

“Het genre poëzie werd breed geïnterpreteerd door alle dichters en de rijkdom in taal was groot: van toegankelijke tot heel complexe poëzie. De grenzen tussen proza en poëzie werden opgerekt. We merkten op dat veel dichters hun bundels als één geheel presenteren: zo zagen we veel conceptuele bundels.”

“Bovenal hebben we plezier beleefd aan bundels die ons lang lieten nagenieten van de taal en de opgeroepen beelden. Of dat nu kwam door de presentatie van een nieuw, fris perspectief, een hint naar humor of doordat we simpelweg gegrepen werden en voor even niet meer losgelaten.”

“Na lezen, herlezen, terugbladeren, dichtslaan, weer openslaan en overleggen zijn we tot deze shortlist gekomen met daarop vijf genomineerden, die onderling erg verschillend zijn: Piet Gerbrandy, Sasja Janssen, Roelof ten Napel. Tijl Nuyts en Charlotte Van den Broeck ”, schrijft de jury.

Een uitgebreid juryrapport per bundel is te lezen op www.prijsdepoezie.nl/de-grote-poezieprij s/shortlist

Prijsuitreiking

De winnaar van De Grote Poëzieprijs 2022 wordt bekendgemaakt op 13 mei 2022 in de radio-uitzending van AVROTROS-programma Opium op NPO Radio 4.

Achtergrond

De Grote Poëzieprijs is de voortzetting van de VSB Poëzieprijs (1994 – 2018). Aan de prijs is een keur aan publieksprogramma’s en educatieve trajecten verbonden die – samen met de genomineerde bundels en dichters – de stand van zaken in de Nederlandstalige poëzie in beeld brengen.

Eerdere winnaars van De Grote Poëzieprijs waren Liesbeth Lagemaat met Vissenschild (2020, Wereldbibliotheek), Vrouwkje Tuinman met Lijfrente (2019, Uitgeverij Cossee) en Radna Fabias met Habitus (2018, De Arbeiderspers).

Prijs de Poëzie 2022

De Grote Poëzieprijs maakt deel uit van de activiteiten van Prijs de Poëzie, een initiatief van de Poëzieclub. De Poëzieclub wordt ondersteund door het Elise Mathilde Fonds, de Maatschappij der Nederlandse Letterkunde, het Nederlands Letterenfonds, Literatuur Vlaanderen, Lirafonds, het Peterich/van Beuningen fonds, Stichting Justine Borkes, het Prins Bernhard Cultuurfonds, School der Poëzie en alle deelnemers.