Thom de Graaf voorzitter jury ECI Literatuurprijs 2017

Egmond aan den Hoef – Het bestuur van de Stichting Jaarlijkse Literatuurprijs voor Fictie en Non-fictie heeft vandaag bekend gemaakt dat Thom de Graaf de voorzitter wordt van de jury van de ECI Literatuurprijs 2017.

Thom de Graaf is voorzitter van de Vereniging Hogescholen en fractievoorzitter van D66 in de Eerste Kamer. Eerder was hij onder meer Tweede Kamerlid, minister en burgemeester van Nijmegen. Hij redigeerde en publiceerde meerdere essaybundels en lezingen. Literatuur vormt voor hem een levensader: “Fictie, non-fictie en poëzie verrijken mijn ziel en scherpen mijn zicht.”

Thom de Graaf neemt het voorzitterschap over van Louise O. Fresco. Eerdere voorzitters waren Andrée van Es (2015), Job Cohen (2014), Patrick Janssens (2013) en Jozias van Aartsen (2012).

Juryleden

Nieuw in de jury zijn verder Sebastiaan Kort en Daan Stoffelsen. Sebastiaan Kort is werkzaam als recensent voor NRC, Daan Stoffelsen is recensent en redacteur van literair tijdschrift Revisor.

De jury bestaat verder uit de volgende literair recensenten: Sofie Gielis, recensente proza voor De Standaard en docente, Annet de Jong, recensent dagblad De Telegraaf en Jelle van Riet, literair journaliste voor De Standaard.

ECI Literatuurprijs

De ECI Literatuurprijs is de bekroning voor het beste Nederlandstalige literaire boek in de categorieën fictie en non-fictie. De ECI Literatuurprijs, die bestaat uit een bedrag van €50.000 en het beeld van de ECI Literatuurprijs, wordt jaarlijks uitgereikt door een jury van beroepsrecensenten uit Nederland en Vlaanderen. De boeken moeten verschenen zijn tussen 1 juli van het jaar waarin de prijs wordt uitgereikt en 1 juli van het voorgaande jaar. De ECI Literatuurprijs is een voortzetting van de AKO Literatuurprijs die sinds 1987 bestaat.