Stenen eten van Koen Caris wint Hebban Debuutprijs

Gouda – De debuutroman Stenen eten van Koen Caris won vorige week in de Chocoladefabriek in Gouda de Hebban Debuutprijs 2022. Deze prijs is de enige literaire juryprijs van Nederland en Vlaanderen met een grote invloed van lezers. De blij verraste Caris nam de award in ontvangst en kreeg een cheque van 1000 euro van sponsor Looplabb. Daarnaast wordt er een promotiecampagne voor het winnende debuut gestart op Hebban.nl ter waarde van 2500 euro.

Een lezersjury bepaalde de shortlist van de Hebban Debuutprijs, waarna een eindjury van boekverkopers, bibliothecarissen en Hebban-recensenten Stenen eten verkoos tot beste debuut. Zij loven dit boek dat met kop en schouders boven de andere genomineerden uit stak: ‘[…] een prachtig, vervreemdend en uiterst krachtig verhaal geschreven over verlies, schuldgevoelens, verliefdheid en groepsdruk. ‘Stenen eten’ is pakkend geschreven in een eigentijdse en rauwe stijl. Koen Caris laat met zijn debuut zien een groot schrijver te zijn. Stenen eten is sinds de zomer van 2021 geliefd bij jong en oud en maakt kans op de prijs Beste boek voor Jongeren die op 16 september wordt uitgereikt.
Genomineerden
De andere genomineerden waren Aisha Dutrieux met Het leven noemen, Janke Reitsma met Niets ontgaat ons, Malou Holshuijsen met Zachtop lachen en Frouke Arns met De gelijktijdigheid der dingen.
Hebban Debuutprijs
De Hebban Debuutprijs werd voor het eerst uitgereikt in 2016 en richt zich vanaf deze editie uitsluitend op literaire fictie. Eerdere winnaars waren Lize Spit met Het smelt (2016), Roxane van Iperen met Schuim der aarde (2017), Antoinette Beumer met Mijn vader is een vliegtuig (2018), Thomas Rueb met Laura H. (2019), Judith Fanto met Viktor (2020) en Simone Atangana Bekono met Confrontaties (2021).