Simon Vinkenoog (80) overleden

svUtrecht – Dichter en schrijver Simon Vinkenoog (80) is zondagochtend in Amsterdam overleden aan een hersenbloeding. Eerder werd wegens vaatontstekingen zijn been geamputeerd. Hij scheen er goed van te herstellen, maar vrijdag werd hij vanwege de hersenbloeding naar het VU ziekenhuis gebracht. Volgens Nu.nl is er zaterdagmorgen gelegenheid voor het publiek om afscheid van hem te nemen. Hij wordt die dag begraven op de St. Barbara begraafplaats in Amsterdam.

 In 1950 debuteerde hij als dichter met ‘Wondkoorts’ in de poëziereeks De Windroos. Sindsdien heeft hij tientallen publicaties, merendeels bundels, op zijn naam staan. Op 21-jarige leeftijd begon hij het Nederlandse literaire blad Blurb. Uiteindelijk werkten daaraan diverse andere experimentele schrijvers mee, zoals Hans Andreus, Armando, Hugo Claus, Jan Hanlo, W.F. Hermans en Hans Lodeizen. Samen met Braak luidde Blurb het tijdperk van de Vijftigers in.

In 2004 werd hij gekozen tot Dichter des Vaderlands ad interim, maar dit werd door de initiatiefnemers NRC Handelsblad, NPS en Poetry International niet erkend.

Hij stond bekend als ‘de oudste hippie van Nederland’ en propageerde legaal gebruik van cannabis. Daartoe werd hij tijdens de Tweede Kamerverkiezingen in 2006 lijstduwer van Groen Vrij! Dit leverde hem de bijnaam ‘Wietambassadeur’ op.

(Bronnen: nos teletekst, www.nu.nl en nl.wikipedia.org/wiki/Simon_Vinkenoog)