Rihana Jamaludin besluit multicultureel jongerenboek vrij beschikbaar te stellen

Tilburg – De jongerenroman Luchtdanser van Rihana Jamaludin is bedoeld voor de multiculturele samenleving die Nederland is geworden. Echter: in jeugdboeken is daar nog maar weinig van te merken. Uitgeverijen ‘herkennen’ zich niet in het nieuwe beeld, kennen de doelgroep niet en vrezen een financieel fiasco. Lezen allochtone jongeren niet, of moet er eerst een boek zijn dat hen aanspreekt? Om de vicieuze cirkel te doorbreken heeft Jamaludin besloten Luchtdanser gratis beschikbaar te stellen, een boek voor alle jongeren, over de gekleurde samenleving zoals die om hen heen te zien is.

Rihana Jamaludin, schrijfster van de historische roman De Zwarte Lord, schreef een roman voor jongeren, Luchtdanser, die zich afspeelt in de Amsterdamse subculturen van freerunning, urban climbing en urban exploring. Een boek dat spannend is en waarbij je kunt wegdromen, multiculti zonder dat het meteen over loverboys moet gaan.

Luchtdanser moet voor alle jongeren herkenbaar zijn. Amsterdam met zijn gemêleerde bevolking, is de ideale locatie voor het verhaal. Voor lezers vanaf 14 jaar.

Nieuwe literatuur

Voor het schrijven van Luchtdanser raakte Jamaludin geïnspireerd door de woorden van René Romer (directeur TransCity) die in de Volkskrant (22-1-´15) stelde: ‘…de hoogste tijd dat we in de meest brede zin gaan bouwen aan een samenleving waarin mensen zich wél herkennen, waarin ze wél erkenning vinden voor wie ze zijn en waar ze vandaan komen, en waarmee ze zich wél kunnen identificeren.’

Eerder had columniste Harriët Duurvoort ook al opgemerkt dat allochtone jongeren meer geïnteresseerd in literatuur zouden zijn als er meer literatuur was die over hun ervaring en achtergrond zou gaan.

Ook schrijfster Shantie Singh van de Kleurrijke Top 100, sprak recentelijk de hoop uit ´Dat diversiteit veel meer vanzelfsprekend zal zijn.`

Downloaden

Het nieuwe boek ‘Luchtdanser’ is te downloaden via www.rihanajamaludin.com. De boekentrailer is gemaakt door Team Twisted. Op de site kan iedereen ook een kijkje nemen achter de schermen bij ‘The making-of: Freerunners in actie’.