Platteland centraal in literaire talkshow

Broeder Dieleman

Nijmegen – Muzikant Broeder Dieleman en schrijvers Marieke Lucas Rijneveld en Leo Pleysier zijn op donderdag 26 oktober te gast tijdens de vierde Wintertuinsessie, die dit keer plaatsvindt in de Thiemeloods in Nijmegen. Deze literaire talkshow staat geheel in het teken van ‘de boerenerfenis’.

De drie gasten putten ieder op geheel eigen wijze uit hun plattelandsjeugd voor hun verhalen. Samensteller van deze avond is de Nijmeegse schrijver Willem Claassen, zelf boerenzoon. Hij vraagt zich af wat de artistieke aantrekkingskracht is van een jeugd tussen de weilanden. Een programma met interviews, muziek en voordrachten.

Marieke Lucas Rijneveld (1991) geldt als een van de grootste talenten van de Nederlandse letteren. In 2015 debuteerde ze met de meermaals herdrukte dichtbundel Kalfsvlies, die werd bekroond met de C. Buddingh’ Prijs voor het beste poëziedebuut. Haar eerste roman, De avond is ongemak, verschijnt deze winter. Rijneveld groeide op in een gereformeerd boerengezin in Noord-Brabant en woont tegenwoordig in Utrecht. Naast haar bestaan als schrijver werkt ze op een melkveebedrijf.

Leo Pleysier (1945), afkomstig uit de Vlaamse Kempen, heeft in ruim veertig jaar een indrukwekkend oeuvre opgebouwd van romans, novelles en verhalenbundels. In 1989 brak hij met Wit is altijd schoon door bij het grote publiek. De roman werd bekroond met de Borderwijkprijs. In zijn prozawerk onderzoekt Pleysier zijn verhouding tot zijn geboortestreek en zijn familieleden. Angst, eenzaamheid, nestwarmte, geweld en de veranderende tijdgeest zijn enkele terugkerende thema’s.

Broeder Dieleman

Broeder Dieleman (1976) werd geboren als Tonnie Dieleman, tussen de aalscholvers en de kerken op Zeeuws-Vlaanderen, in een streek vol verhalen. Hij hoorde ze in kroegen, aan de keukentafel en bij het haardvuur. Maar hij zag ze ook in het landschap en in de gezichten van de mensen. Die rijkdom aan verhalen van mens en natuur brengt hij met zijn muziek samen. Broeder Dieleman bracht drie albums uit die allen lovend werden ontvangen: Alles is ijdelheid, Gloria en Uut de bron.

Willem Claassen (1982) publiceerde een roman (Park), een verhalenbundel (De koe die de Waal over zwom) en een luisterboek (Sommige bomen houden hun blad langer vast dan andere). Hij schrijft columns voor De Gelderlander.

Wintertuinsessies

Wintertuinsessies is een reeks literaire talkshows in Nijmegen, geproduceerd door De Nieuwe Oost (voorheen Wintertuin). Elk programma is samengesteld door een talentvolle Nijmeegse schrijver, die ook de presentatie op zich zal nemen. Van september tot en met november 2017 staan er nog drie sessies op de agenda.

Informatie

Wintertuinsessie: De boerenerfenis. Datum: donderdag 26 oktober. Locatie: Thiemeloods,  Nijmegen. Deur open: 19.30 uur, aanvang: 20.00 uur. Entree: 7,50 euro (5 euro voor studenten).

Tickets via www.denieuweoost.nl/event/wintertuinsessie/