Online uitreiking driejaarlijkse A. Roland Holstprijs voor dichter Saskia de Jong

Saskia de Jong. Foto: Sanne Peper

Bergen – Op zaterdag 29 mei 2021 zal in de Ruïnekerk in Bergen (NH) de feestelijke uitreiking plaatsvinden van de A. Roland Holstprijs voor poëzie aan Saskia de Jong (1973).
In verband met de coronamaatregelen zal de uitreiking door juryvoorzitter Obe Alkema te volgen zijn via een livestream. Naast het stipendium van 10.000 euro ontvangt de winnares een bronzen penning, vervaardigd door kunstenaar Geer Roobeek. De A. Roland Holstlezing zal ditmaal worden gehouden door Thomas Möhlmann; dichter, redacteur, organisator en schrijfdocent.

Saskia de Jong

Saskia de Jong (Alphen aan de Rijn, 1973) is, zo schreef poëziecriticus Piet Gerbrandy in de Volkskrant, een “hyperbewuste dichter”. Voor haar debuut, zoekt vaas (2004), werd ze genomineerd voor de C. Buddingh’-prijs. Ook haar tweede bundel, resistent (2006), oogstte veel lof. Zo ontving ze de Gedichtendagprijs 2007 en werd ze genomineerd voor de Paul Snoek Poëzieprijs. Haar bundel de deugende cirkel (2010) bevatte gedichten voor kinderen; hierin beschrijft ze op een geestige manier het dierenrijk van A tot Z. De afgebeelde collages maakte ze zelf. Haar nieuwste bundel, het jaagpad op en af, verscheen in 2020. De recensent van NRC Handelsblad schreef over deze bundel: ‘Deze dichter provoceert zonder vrijblijvend te zijn en dat fascineert me.’

Programma

De prijs wordt uitgereikt op zaterdag 29 mei 2021 om 14:00 uur in de Ruïnekerk in Bergen (NH). De feestelijke uitreiking zal in verband met de coronamaatregelen te volgen zijn via een livestream, via de website www.rolandholstfonds.nl.

Over de A. Roland Holstprijs

Het bij het stipendium behorende geldbedrag is met ingang van deze editie verhoogd naar 10.000 euro. De A. Roland Holstprijs behoort daarmee tot de hoogst gedoteerde poëzieprijzen van Nederland. De prijs wordt iedere drie jaar uitgereikt op initiatief van het A. Roland Holst Fonds.