Maand van de Geschiedenis dit jaar in aangepaste vorm

Utrecht – Ook dit jaar staat oktober met de Maand van de Geschiedenis geheel in het teken van ons verleden. Samen met vele deelnemers en partners organiseert de Maand van de Geschiedenis, een initiatief van het Nederlands Openluchtmuseum, talloze activiteiten waarbij je het verleden ontdekt om het heden te begrijpen. Vanwege de coronamaatregelen zullen de bijeenkomsten dit jaar kleiner van opzet zijn en deels online plaatsvinden. De inschrijving voor de activiteiten is inmiddels geopend.

Vanwege de zware gevolgen van de coronacrisis voor de culturele sector is besloten om het jaarlijkse thema – in 2020 is dat Oost/West – minder zwaar te benadrukken. Zo krijgen alle relevante instellingen de kans om zich aan te sluiten bij de Maand van de Geschiedenis, ook als zij zich richten op een ander aan geschiedenis gerelateerd thema. Want juist in deze historische tijden is het belangrijker dan ooit om terug te kijken en lessen te trekken uit het verleden.

Inschrijven

Vanaf nu kunnen deelnemers zich via de website van de Maand van de Geschiedenis registreren en hun activiteit aanmelden. Deelname is geheel gratis en brengt vele voordelen met zich mee, zoals een gratis promotiepakket en de mogelijkheid om mee te liften op een landelijke promotiecampagne.

Abdelkader Benali schrijft essay

Het jaarlijkse Maand van de Geschiedenis-essay wordt dit jaar geschreven door de gelauwerde auteur Abdelkader Benali. In Reizigers van een nieuwe tijd beschrijft hij het bijzondere verhaal van Jan Janszoon, een Nederlandse piraat die in de zeventiende eeuw in dienst trad van de Barbarijse zeerovers. Het essay is alleen in de maand oktober te koop bij de boekhandel voor € 3,95 en is een uitgave van De Arbeiderspers.