Literatuurmuseum verwerft en toont literaire karikaturen door Waldemar Post

Literatuurles 1995. Illustratie Waldemar Post (collectie Literatuurmuseum)

Den Haag – Het Literatuurmuseum heeft ruim 300 originele illustraties, zowel zwart-wit als in kleur, van Waldemar Post verworven.

Post maakte talloze illustraties voor tijdschriften, kinderboeken en albumhoezen, maar is vooral bekend van de portretten en karikaturen die hij decennialang voor de Volkskrant en HP/De Tijd maakte van schrijvers die op dat moment in het nieuws waren. Deze illustraties heeft hij nu overgedragen aan het Literatuurmuseum, dat een kleine tentoonstelling aan de aanwinst wijdt.

Waldemar Post is een veelgeprezen kunstenaar die zich niet beperkt tot één werkwijze. Zijn zwart-wittekeningen bestaan vaak uit snelle lijnen in inkt of potlood, soms achteraf bewerkt met dekwit. Zijn tekeningen in kleur vertonen echter niets van een hoog werktempo: deze zijn, laag voor laag, met verschillende soorten verf en andere materialen gemaakt.

De tekeningen van Post zijn zeer fijnzinnig gemaakt, en kunnen op waardering van medetekenaars rekenen. Onder meer Peter van Straaten – wiens literaire cartoons ook in de collectie van het Literatuurmuseum te vinden zijn – prees het werk van Post.

Expositie

Ter gelegenheid van de aanwinst exposeert het Literatuurmuseum een selectie uit Posts werk. Te zien zijn onder meer karikaturen van Renate Dorrestein, Frans Kellendonk, Willem Kloos, Gerard Reve en Leon de Winter, en het portret dat Post van Mulisch maakte ter gelegenheid van de verschijning van De ontdekking van de hemel. Ook worden enkele groepsportretten getoond, zoals de illustratie ‘Literatuurles’ uit 1995, waarop onder anderen Ronald Giphart, Hella S. Haasse, Maarten ’t Hart en Joost Zwagerman te zien zijn. De tentoonstelling Waldemar Post is te zien van 29 november 2019 tot en met 29 maart 2020.