Literatuurmuseum verwerft archief van Ilja Leonard Pfeijffer

Den Haag – Schrijver, classicus en dichter Ilja Leonard Pfeijffer (1968) schonk onlangs zijn schrijversarchief aan het Literatuurmuseum.

“Heel bijzonder, omdat archiefmateriaal meestal uit nalatenschappen afkomstig is en dus literatuurgeschiedenis betreft. In dit geval is het nog amper geschiedenis: dit is levende literatuur van een schrijver die in het midden van zijn carrière zit”, vertelt Bertram Mourits, Hoofd Collecties van het Literatuurmuseum. Hij onderzocht het materiaal en schreef er het artikel ‘En je gaat hem wél af maken’ over, nu te lezen op Literatuurmuseum.nl. Ook het recent verworven schrijversportret door schilder Casper Faassen is op de website te zien.

Pfeijffers schrijversarchie

De grote schenking van Ilja Leonard Pfeijffer bestaat uit drie delen: een prachtig dossier over het fictieve land ‘Mocanië’, het land dat hij zelf in zijn jeugd bedacht met een eigen taal, een eigen geschiedenis en zelfs met een eigen nationaal voetbalelftal. De twee overige delen van de schenking bestaan uit een verzameling agenda’s die een inkijkje geven in het persoonlijke leven van Pfeijffer en zijn aantekenboekjes, tientallen Moleskines, waarin we de schrijver op de voet kunnen volgen.