Literaire rechtbank klaagt Letterkundig Museum aan

HetPleidooiAntwerpen – Het Vlaams-Nederlands Huis deBuren, het Letterenhuis in Antwerpen en het Letterkundig Museum in Den Haag houden op 3 februari, 3 maart en 7 april 2011 Het Literaire Pleidooi. Het Letterenhuis wordt die drie avonden omgetoverd tot een literaire rechtbank met het Letterkundig Museum in de beklaagdenbank.

Aanleiding voor de aanklacht is de permanente tentoonstelling Het Pantheon waarin het Letterkundig Museum aan de hand van honderd overleden schrijvers de hoogtepunten van de literatuurgeschiedenis van de Lage Landen voorstelt. Maar is de selectie wel representatief als Herman de Coninck, Annie M.G. Schmidt, Patricia de Martelaere, Willem Brakman, Filip de Pillecyn, J.A. Dèr Mouw en vele anderen ontbreken?

Het proces

Per avond klagen twee openbaar aanklagers uit de literaire wereld Het Pantheon aan. Onder het toeziende oog van edelachtbare Philip Freriks, bekend van onder meer Het Groot Dictee, nemen zij het samen met een getuige à charge op voor een Vlaamse en een Nederlandse schrijver die volgens hen in Het Pantheon zou moeten worden opgenomen.

Kiezen

Na afloop van de pleidooien en voordrachten vraagt de rechter aan de jury (het publiek) wie van de twee schrijvers een plaatsje moet krijgen in Het Pantheon. Na de uitspraak organiseert het Letterkundig Museum een gelegenheidstentoonstelling over de verkozen auteur. Zie voor alle informatie zitting.