Literaire jongerenprijs De Inktaap 2018 van start

inktaap

Utrecht – De nieuwe editie van de literaire jongerenprijs De Inktaap Nederland is maandag begonnen. Zo’n duizend scholieren gaan de komende maanden aan de slag met de genomineerde titels van Martin Michael Driessen, Alfred Birney en Jeroen Olyslaegers.

De Inktaap Nederland is dé jongerenprijs van de Nederlandse literatuur. Scholieren worden geconfronteerd met de keuzes van de jury’s van de ECI Literatuurprijs, de Libris Literatuur Prijs en de Fintro Literatuurprijs en kiezen daaruit hun eigen winnaar.

De genomineerde titels voor De Inktaap 2018 zijn:

– Rivieren van Martin Michael Driessen – Van Oorschot (ECI Literatuurprijs 2016)
– De tolk van Java van Alfred Birney – De Geus (Libris Literatuur Prijs 2017)
– WIL van Jeroen Olyslaegers – De Bezige Bij (Fintro Literatuurprijs 2017)

Dit jaar doen meer dan vijftig scholen uit heel Nederland mee. Lezers in de leeftijd van 15 tot en met 18 jaar vormen een schooljury. Zij lezen de boeken, wisselen leeservaringen uit met andere schooljury’s, gaan met elkaar in debat en kiezen vervolgens in een slotdebat op school hun eigen winnaar. De resultaten van alle jury’s samen bepalen welke titel De Inktaap Nederland 2018 wint.

Prijsuitreiking

Tijdens een feestelijke slotdag in De Doelen te Rotterdam op dinsdag 13 maart ontvangt de winnende auteur De Inktaap 2018. Voorafgaand volgen de juryleden workshops, ontmoeten zij de drie genomineerde auteurs en gaan de jongeren op het podium met elkaar in debat over de uiteindelijke winnaar.

Historie

De Inktaap wordt sinds 2002 uitgereikt en siert de prijzenkast van menig gerenommeerd schrijver. Zo ontvingen onder meer Harry Mulisch (Siegfried, 2003), Dimitri Verhulst (De helaasheid der dingen, 2008) A.F.Th. van der Heijden (Het schervengericht, 2009), Tommy Wieringa (Dit zijn de namen, 2014), Ilja Leonard Pfeijffer (La Superba, 2015), Stefan Hertmans (Oorlog en Terpentijn, 2016)  en Connie Palmen (Jij zegt het, 2017) de prijs. Wieringa over De Inktaap: ‘Dat jongeren een roman als deze lezen, begrijpen en waarderen, is een serieuze bekroning.’ Ilja Leonard Pfeijffer over de kwaliteit van de jury: ‘Een van de mooiste prijzen als je ziet hoe goed de jury is.’

De Inktaap Nederland is een project van Stichting Lezen en Passionate Bulkboek.