Letterkundig Museum brengt expositie Tegen de wind in lezen

Een werk van Ronald Tolman.
Een werk van Ronald Tolman.

Den Haag – In het kader van 2016 Jaar van het Boek brengt het Letterkundig Museum van 12 mei tot en met 4 september 2016 Tegen de wind in lezen. Een tentoonstelling over de relatie tussen literatuur en beeldende kunst, aan de hand van het werk van de veelzijdige kunstenaar Ronald Tolman.
Door de eeuwen heen hebben schrijvers zich enerzijds laten inspireren door het werk van beeldend kunstenaars, en anderzijds zijn prachtige sculpturen en schilderingen ontstaan onder de invloed van literatuur. De verwantschap tussen de beeldende kunst en de letteren is ook terug te vinden bij schilder, beeldhouwer en etser Roland Tolman. Zijn werk is zeer divers, maar een van de constanten is de literatuur.

Niet alleen heeft zijn werk van zichzelf al een narratief karakter, literatuur is voor hem ook een belangrijke inspiratiebron. Zoals blijkt uit de etsen van zijn hand bij gedichten van H.H. ter Balkt en het werk van J.J. Peereboom, uit een sculptuur van de door hem bewonderde Nescio en uit de werken ‘Lezen’ en ‘Blijven lezen’. Daarnaast maakte hij samen zijn dochter Marije het met prijzen overladen prentenboek De boomhut en het vervolg Het eiland. Zonder woorden vertellen ze verhalen en zetten ze de kijker aan zijn eigen verhaal te maken. Literatuur wordt beeldende kunst en vice versa.

J.J. Peereboom

Complementair aan de expositie Tegen de wind in lezen is de kleine vitrinetentoonstelling gewijd aan Tolmans partner in art, schrijver J.J. Peereboom.