Ilja Leonard Pfeijffer schrijft Boekenweekgeschenk

Marieke Lucas Rijneveld en Ilja Leonard Pfeijffer. Foto: Keke Keukelaar

Marieke Lucas Rijneveld schrijft Boekenweekessay

Amsterdam – Ilja Leonard Pfeijffer en Marieke Lucas Rijneveld zijn vandaag feestelijk uitgeroepen tot auteurs van de Boekenweek van 2022. Ilja Leonard Pfeijffer zal het Boekenweekgeschenk voor zijn rekening nemen en Marieke Lucas Rijneveld schrijft het Boekenweekessay bij het thema Eerste liefde. De 87ste Boekenweek, het traditionele lezersfeest in boekhandels en bibliotheken, vindt plaats van zaterdag 5 t/m zondag 13 maart 2022.

Lezers krijgen het Boekenweekgeschenk bij besteding van 15 euro aan Nederlandstalige boeken cadeau van de boekhandel. Het Boekenweekessay ligt voor € 5 in de winkel. Er zal ook een Friese en een Vlaamse editie van het Boekenweekgeschenk verschijnen.

‘Eervol’

Ilja Leonard Pfeijffer: ‘Het Boekenweekgeschenk is een instituut, uniek in de wereld, met een glorieuze traditie. Het is werkelijk een eer om het te mogen schrijven. Het was al langere tijd een wens die ik stiekem koesterde om ooit gevraagd te worden en dat het nu zover is, beschouw ik als een mijlpaal in mijn carrière. Mijn moeder spaart Boekenweekgeschenken. Haar verzameling, vanaf het eerste Boekenweekgeschenk van 1930, is compleet. Het vooruitzicht dat er een boekje van mij in dat rijtje zal staan in haar kast, ontroert me.”

“Omdat ik de verantwoordelijkheid die mijn moeder en de schitterende, lange traditie mij oplegden op mijn schouders voelde drukken, heb ik het als mijn plicht beschouwd het beste te maken wat ik op dit moment in mij heb. Ik heb het boek met opzet heel nadrukkelijk speciaal toegespitst op de gelegenheid: het sluit aan bij het thema van de eerste liefde, het gaat over het belang van verhalen en het is een ode aan al die boekhandelaren en bibliothecarissen die in anonimiteit de spil vormen van het boekenbedrijf en van onze literaire cultuur.”

Vreugdedansje

Marieke Lucas Rijneveld: “Toen ik werd gevraagd voor het Boekenweekessay, maakte ik een vreugdedansje om mijn schrijftafel. Wat een heerlijkheid en wat een enorme eer om dit te mogen doen! En wat een feest om dit avontuur aan te mogen gaan samen met mijn zeer gewaardeerde collega Ilja Leonard Pfeijffer. Bij het horen van het thema Eerste liefde, wist ik meteen waar ik het essay aan wilde wijden. Ik wil de liefde vieren, in al haar facetten, in al haar verschijningen!”

Eerste liefde

De 87ste Boekenweek is een ode aan de eerste liefde. Een eerste liefde overspoelt je met gevoelens en verlangens die je eerder nog niet kende, die je niet kon vermoeden. Een nieuwe wereld vol behoeften, driften, onzekerheden en twijfels openbaart zich aan je en om woorden te geven aan die emoties, wenden we ons telkens weer tot de dichters en schrijvers. Zij geven woorden aan de liefde, in al haar schoonheid en complexiteit. Eerste liefdes blijven je hele leven nagalmen en blijven zorgen voor een warm gevoel, een lichte verwarring of regelrechte heimwee.