Honderd-en-één voorlezers lezen Gorter’s Mei

Om de beurt leest iedereen het vijfduizend regels tellend gedicht 'Mei' van Herman Gorter.
Om de beurt leest iedereen het vijfduizend regels tellend gedicht 'Mei' van Herman Gorter.
Utrecht – Voor de tweede keer vindt op donderdag 2 juni, op Hemelvaartsdag, op Stadserf Rood|Noot in Utrecht de voorleesestafette van Gorter’s Mei plaats. Rood|Noot (uit de zelfde tijd als het gedicht: 1880) houdt stand temidden van oprukkende infrastructuur, zoals de Mei van Gorter overeind blijft in deze tijd van ‘oneliners’.

Tussen de paardenstallen, de vuurkorven, de oude hoeve en de lammetjes staat de tijd even stil. Daarom lezen op deze plek tijdens leesMEI een jaarlijks wisselende groep van honderd-en- één voorlezers het beroemdste (en langste) dichtwerk uit de Nederlandse literatuur voor. ‘Omdat het gekkenwerk is om deze vijfduizend regels achter elkaar voor te lezen’.

“De meeste mensen kennen alleen de eerste regel – Een nieuwe lente en een nieuw geluid”, zegt initiatiefnemer Hans Heessen. “Bijna niemand heeft het ooit helemaal gelezen. Pagina voor pagina moet het samen lukken.”

In het vijfduizend regels tellende gedicht wordt het leven zintuiglijk en klankrijk verdicht, met veel aandacht voor beelden uit de natuur. Het gedicht omschrijft de overgang van lente naar zomer, van kind naar volwassene. Liefhebbers van poëzie dragen gepasioneerd een pagina voor. Voor wie van gedichten houdt, is de Mei als aarde en brood; het hoort bij je, je hebt het nodig, je wilt er mee leven.

Vaste voorlezer

Constatijn Huygens-prijs winnaar A.L. Snijders schreef vorig jaar naar aanleiding van leesMEI in een van zijn ZKV’s (zeer korte verhalen) dat “de dood mij met rust zal laten zolang ik Gorter lees”, en heeft gevraagd elk jaar een andere pagina voor te mogen lezen. Onder de overige honderd jaarlijks wisselende voorlezers bevinden zich poëten, burgers, prominenten, boekhandelaren, directeuren, muzikanten, retorici, atheïsten, goedgelovigen enzoverder. De voorlezers lezen gedurende de dag om beurten een gedeelte van Mei en daarmee gezamenlijk het hele werk voor. Het gedicht wordt regelmatig aangevuld door ter plekke geïmproviseerde composities van geluidskunstenaars, vingervoedsel en natuurlijke pauzes.

Initiatiefnemer van dit project is Hans Heesen van Stelletje Druktemakers. Hans is schrijver en docent scenario aan de Nederlandse Film & Televisie Academie en heeft met LeesMEI “een probaat middel tegen allerhande kwalen van het huidige tijdsgewricht” gevonden.

Informatie

Meer informatie en de actuele lijst met voorlezers staat op www.roodnoot.nl. Op www.facebook.com/leesmei wordt alvast afgeteld, met elke dag een nieuwe link naar een van de voorlezers.

Donderdag 2 juni (hemelvaartsdag) doorlopend programma tussen 14.00 en 22.00 uur. Gratis toegang Stadserf Rood|Noot, Oude Vleutenseweg 33, Utrecht.