Hommage aan Karel Eykman (1936-2022)

Amsterdam – Onlangs overleed auteur Karel Eykman, tevens voormalig jeugdpredikant, televisiemaker en kinderboekenschrijver. Veel vijftigers van nu zijn opgegroeid met zijn werk, soms zonder het te weten. Hij is de maker van liedteksten voor televisieprogramma’s als De film van Ome Willem, Sesamstraat en Geef je ouders maar weer de schuld en hij is tot op hoge leeftijd blijven bijdragen aan Het klokhuis.
Bekend wordt hij met zijn kinderbijbel Woord voor woord, die in de jaren zeventig op televisie bij de Ikon in wekelijkse afleveringen wordt voorgelezen door zijn collega en levenslange vriend Aart Staartjes. Al snel daarna verschijnt zijn debuut voor algemeen publiek: De vreselijk verlegen vogelverschrikker (1974), waarmee hij een Zilveren Griffel wint.

Naast zijn werk voor televisie verschijnen zo’n dertig kinderboeken met verhalen en gedichten, zoals Liefdesverdriet (1983, Gouden Griffel), Hans en Grietje in Jimmie Jammie Bobbyland (2001) en Zonder liefde ben je nergens (2003). De gezondheid van Eykman is de laatste jaren langzaam achteruitgegaan, maar hij is tot op hoge leeftijd actief gebleven. Vorig jaar is nog François Villon, dichter, boef en vagebond verschenen, met illustraties van Sylvia Weve, die een groot deel van zijn kinderboeken heeft geïllustreerd.

Vleermuis

Om zo te kunnen kijken
door het donker op je gevoel
door de nacht gevaar ontwijken
zeilend zweven naar je doel.

Dat je zien kan, door dat te horen
wat je tevoren hebt gefloten voor je uit.
Die radar raadt dan met je oren
naar de echo van wat je fluit.

Met armen wijd door de straten scheren
dat is wat ik van hem leren wou
om rakelings blindelings terug te keren
op de tast
naar huis
naar jou.

Zie ook www.deharmonie.nl