Gratis bundel ‘ Wulpen’ van Thierry Deleu

De bundel ' Wulpen, in nevel van tijd', is gratis verkrijgbaar bij Thierry Deleu.
De bundel ' Wulpen, in nevel van tijd', is gratis verkrijgbaar bij Thierry Deleu.
Wulpen – Aangemoedigd door zijn vriend, Fernand Florizoone, cultureel ambassadeur van Koksijde, schreef Oostduinkerkenaar Thierry Deleu 30 gedichten over Wulpen, nadat hij de geschiedenis van het dorp had gelezen. De bundel kunnen liefhebbers gratis downloaden.

De poëtische bewerking schetst Wulpen als een dorp dat doorheen veel ellende heeft stand gehouden tegen natuurrampen, bezetters, epidemieën, fusies. Het dorp telt veel opvallende historische figuren die nu nog altijd een rol spelen in Groot-Koksijde en directe omgeving. Hij denkt in de eerste plaats aan het geslacht van de Florizoones.

Het dorp van mijn vader

Thierry Deleu had het voorrecht de ongepubliceerde bundel van dichter Fernand Florizoone, Het dorp van mijn vader, te mogen lezen en in te leiden. Het verschijnen van deze bundel is voor binnenkort.

Precies deze bundel (Deleu spreekt van uitzonderlijk mooie gedichten) heeft Deleu aangezet om de historie van Wulpen te lezen. Dank zij deze lectuur enerzijds en de gedichten van Fernand Florizoone over Wulpen anderzijds is hij van het dorp gaan houden.

‘Warm nest’

“Wulpen heeft de morfologie van een nest, als je er wandelt, voel je nestwarmte, het dorp is uniek in ligging, aanschijn en uitstraling. Het kan zijn dat ik het dorp idealiseer, maar dat doe je nooit zomaar: Wulpen doet je de grote wereld vergeten, de dreigingen, de Apocalyps. Het is het ideale nest voor dichters, schilders en beeldhouwers, voor kunstenaars die er hun inspiratie halen voor mooi, doorleefd werk. Het empathisch vermogen van het dorp is groot,” zegt Deleu.

Historische figuren

Wulpen telt veel historische figuren, dappere mannen en vrouwen, heiligen en geuzen, die zich een weg baanden door een wereld die hen niet altijd even goed gezind was. “Ik denk aan Willibrordus, abt Garenbertus, zuster Petronella, priorin Adriana Wyts, pastoor Leroy, molenaar Michiel Declerck en een lange reeks Florizoones, onder wie steenbakker Isidoor. Toen werd Wulpen gefuseerd. De fusiegolf van de jaren ’70 voltrok zich in twee fasen. Het samengaan met Oostduinkerke in 1970. In 1976 vormden ze beiden samen met Koksijde. De laatste gemeenteraadszitting greep plaats op 28 februari 1970.”

“Spijtig,” zegt Deleu, “maar Wulpen heeft zijn eigen karakter behouden: de rust zelf als het kan, sterk en eensgezind in het verweer als het moet.”

Gratis bundel

De bundel Wulpen, in nevel van tijd wordt (nog) niet in boekvorm uitgegeven, maar is wel te verkrijgen in pdf formaat. Mail naar thierry.deleu@skynet.be.

Dit is de vierde bundel die Deleu zijn vele lezers zomaar aanbiedt. Amor vincit omnia (2007) was de eerste, daarna volgden Bourgondische suite (2009) en Helvetiaanse verzen (2009).
Wulpen, in nevel van tijd is het eerste netbook van De Geletterde Mens Online.

Eén gedicht van de 30 om de kleur waarin ze zijn geschreven:

1789

Gespuis janhagel galgenaas
lopen tierend rond kiekens zonder
kop pyromanen sansculotte
de Fransen preken revolutie

dat ze blijven in eigen kot zegt
de boer tegen madame sans gêne,
boerin draait met haar kont, och God
wie haalt het in zijn kop, ineens

het uur der vernieling, bliksem
slaat de kerk in brand, toren pal
als een eik te midden van, brandweer
sust en blust water-slang lang.

– Thierry Deleu