Geen Daden Maar Woorden Festival

00902_P09134_Programmaboekje_A6.inddRotterdam – Het Geen Daden Maar Woorden Festival op vrijdag 2 en zaterdag 3 oktober in de Rotterdamse Stadsschouwburg is hét toonaangevende festival voor de hedendaagse letteren in Nederland en België. Geen Daden Maar Woorden Festival laat de letteren, zoals geen ander festival dat kan, centraal staan. Door andere disciplines te betrekken in het programma en hiermee de confrontatie aan te gaan, lijken de mogelijkheden binnen de letteren onbeperkt. Het festival programmeert dansperformances, theatrale voorstellingen, animaties, korte en lange films, concerten en onverwachte gastoptredens.

Gerenommeerde artiesten en opkomend talent komen speciaal voor dit tweedaagse festival naar de Rotterdamse Schouwburg. Eten, drinken en dansen kan in Dizzy Jazzcafé, dat speciaal voor het festival tijdelijk is gevestigd in de hal van de Rotterdamse Schouwburg.

Ramsey Nasr. Foto: Bart Michielsen
Ramsey Nasr. Foto: Bart Michielsen

De line-up van Geen Daden Maar Woorden Festival kent inmiddels een rijke schakering aan namen, onder wie de Dichter des Vaderlands, schrijver, acteur en regisseur Ramsey Nasr (1974); ‘onze’ Rotterdamse trots, theater-, televisiemaker en schrijver Wilfried de Jong (1957); één van de meest veelzijdige en meestbekroonde auteurs, ook buiten het Nederlandse taalgebied, Tom Lanoye (1958); cabaretier, presentator en duizendpoot Dolf Jansen (1963); toneel- en romanschrijfster Esther Gerritsen (1972); ‘cabaretteller’ Jaap Robben (1984) die in zijn optredens cabaret afwisselt met de evenzo cabareteske columns en gedichten; dichter Alexis de Roode (1970) wiens werk onlangs werd gerecenseerd als ‘opgewekte, genietende, lebensbejahende poëzie’; De Gouden Uil 2009-winnaar Robert Vuijsje (1970). De jury omschreef zijn winnend romandebuut Alleen maar nette mensen ‘als een zachte hand om je ballen’, in een stijl ‘die swingt als een Afrikaanse tiet’.

Maartje Wortel. Foto: Fred Ernst
Maartje Wortel. Foto: Fred Ernst

Verder zijn er voordrachten en optredens van P.F. Thomése, Elvis Peeters, Jan Siebelink, Kees Torn en de jongere generatie Wiegertje Postma (1987), Oscar Kocken (1983), Maartje Wortel (1982), Anke Scheeren (1982) en Raoul de Jong (1984).

Festivalproducties

Een aantal eigen festivalproducties, die kruisbestuivingen aangaan tussen letteren en andere kunstdisciplines zoals film, dans, animatie en toneel, is al bekend. De laatste dansproductie van Conny Janssen Danst, speciaal gemaakt in het kader van European Youth Capital 2009, beleeft tijdens het festival haar première. Het betreft een choreografie met elf jonge dansers van CodArts. Ook wordt het boek gepresenteerd dat verslag geeft van het repetitieproces. Fotograaf Carel van Hees en een aantal auteurs – voormalige prijswinnaars bij de landelijke schrijfwedstrijd Write Now! – woonden de repetities bij. Naar eigen inzicht geven zij in het boek expressie aan ‘hun’ registratie, die vervolgens op het festival als performances live worden ‘verhaald’ en uitgebeeld.

Filmstill: 'Sommige dingen zijn heel eenvoudig'. Foto: Margi Geerlinks
Filmstill: 'Sommige dingen zijn heel eenvoudig'. Foto: Margi Geerlinks

Animator, regisseur en producent Sander Alt (1977), bekend van Purno de purno, Paradise Regained, Liesje en Once More Cor T., maakt opnieuw een speciale productie voor het festival. Jaarlijks verzorgt hij een animatiefilm, geïnspireerd op het werk van een auteur. Dit jaar betreft het een gedicht van Ramsey Nasr, die zelf de voice-over zal verzorgen.

Muziek

Het muziekprogramma is grensoverschrijdend. Jimi Tenor (1965) is een bijzonder fenomeen. Via industriële rock, compleet met zelfgemaakte instrumenten en elektronische muziek ontwikkelde deze Fin zich tot een soort bigbandleider, ergens tussen jazz en orkestrale filmmuziek, maar altijd met een knipoog. Aan die typische cocktail voegt hij nu een forse scheut Afrikaanse muziek toe door het muziektrio Kabu Kabu in zijn werk te betrekken.
Peter Broderick. Foto: Hanne Hvattum
Peter Broderick. Foto: Hanne Hvattum

Peter Broderick (1988), ‘de ingetogen man in opmars’, liet zijn moederland (V.S.) achter om samen met Efterklang in Denemarken muziek te maken. Inmiddels heeft de lijst van artiesten waarmee hij heeft samengewerkt imposante vormen aangenomen. Broderick brengt met zijn indrukwekkende stem zijn laatste solowerk ten gehore: rustgevende folk met bijzonder mooie teksten. Van Nederlandse bodem is De Kift. De muziek heeft invloeden van punk, fanfare, rock en popmuziek. Een belangrijk kenmerk is het gebruik van literaire teksten die de muziek begeleiden van bijvoorbeeld Lucebert, Wolfgang Borchert, E.M. Remarque en Jan Arends.

Bestellen

Tickets: passe-partout € 30,00 / € 22,50 (kortingspas), dagticket € 18,00 / € 15,00 (kortingspas). Verkoop via www.gdmw.nl, http://www.rotterdamseschouwburg.nl/playlist/details.aspx?PRD_ID=2267&EVE_ID=5858, www.ticketservice.nl, Boekhandel Selexyz Donner, De Plaatboef, Dizzy Jazzcafé.