Finalisten Write Now! 2020 bekend

Amsterdam – Met de bekendmaking van de elf eersteprijswinnaars van de voorrondes en de toekenning van de vier wildcards, zijn de finalisten van schrijfwedstrijd Write Now! 2020 compleet. Nu is het aan deze vijftien om nogmaals hun pen op te pakken en een nieuwe tekst te schrijven voor de finale. Deze vindt plaats op zondag 28 juni, waar bekend wordt gemaakt welk schrijftalent ervandoor gaat met de felbegeerde titel van winnaar Write Now! 2020.

Achthonderd jongeren van 15 tot en met 24 jaar stuurden deze editie van Write Now! hun teksten in, waarna in april en mei de elf voorronden digitaal plaatsvonden vanwege het coronavirus. De vijftien finalisten, bestaande uit elf eersteprijswinnaars en vier wildcardwinnaars, krijgen drie weken de tijd om een nieuwe tekst voor de finale te schrijven.

Winnaar Write Now! Wereldwijd

Naast de tien reguliere voorronden in Nederland en Vlaanderen werd er dit jaar ook een elfde voorronde georganiseerd in samenwerking met de Internationale Vereniging voor Neerlandistiek, waar deelnemers uit de hele wereld hun Nederlandstalige teksten voor in konden sturen: Write Now! Wereldwijd. De deelnemers van deze voorronde kwamen uit onder andere Duitsland, Rusland, China en Suriname. De winnaar van deze voorronde komt uit Engeland.

Finalisten

De finalisten van Write Now! 2020 zijn:

Ola Enzler (voorronde Amsterdam – juryrapport)
Stijn Demarbaix (voorronde Antwerpen – juryrapport)
Elianne van Elderen (voorronde Eindhoven – juryrapport)
Lynne Vermeulen (voorronde Gent – juryrapport)
Marjolijn van Raaij (voorronde Groningen – juryrapport)
Ellen d’Hoore (voorronde Leuven – juryrapport)
Jared Meijer (voorronde Nijmegen – juryrapport)
Laurens M. Besselsen (voorronde Rotterdam – juryrapport)
Lena Plantinga (voorronde Utrecht – juryrapport)
Jordi Lammers (voorronde Venlo – juryrapport)
Catherine Newell (voorronde Wereldwijd – juryrapport)
Nicole Kaandorp (wildcard – tweede prijs voorronde Amsterdam)
Toon Roumen (wildcard tweede prijs voorronde Venlo)
Michael ter Maat (wildcard tweede prijs voorronde Groningen)
Maaike Rijntjes (wildcard derde prijs voorronde Groningen)

Op zondag 28 juni wordt digitaal bekendgemaakt wie van de finalisten de winnaar wordt van Write Now! 2020.

Prijzen

De hoofdprijs van Write Now! 2020 bestaat uit een MacBook, deelname aan de Lage Landen Schrijfweek, publicaties op Hebban.nl en in VakTaal, een abonnement op poëzietijdschrift Awater, en optredens bij Geen Daden Maar Woorden Festival en Tilt Festival. De tweedeprijswinnaar wint een iPad en deelname aan de redactiedag van Tilt. De derdeprijswinnaar gaat naar huis met een boekenpakket en krijgt een coachingsgesprek met redacteur Bertram Mourits. Zowel de iPad als het boekenpakket zijn mogelijk gemaakt door Libris.

Successen

Deelnemers en winnaars van Write Now! worden geregeld opgemerkt door landelijke uitgeverijen en programmeurs van literaire evenementen. De wedstrijd bracht auteurs voort als Lize Spit, Maartje Wortel en Niña Weijers, van wie de boeken de afgelopen jaren allen een plek innamen op de longlist van de Libris Literatuur Prijs. Bekijk de Wall of Fame op writenow.nu voor een overzicht van alle succesvolle oud-winnaars.