Ellen Deckwitz wint de Johnny 2021

Arnhem – Tijdens een feestelijke prijsuitreiking op 12 november 2021 is bekendgemaakt dat Ellen Deckwitz de winnaar is van de eerste editie van De Johnny 2021, de nieuwe oeuvreprijs voor podiumpoëzie. Naast Ellen Deckwitz waren Rodaan Al Galidi en

de genomineerden.

“Ellen Deckwitz is een entertainer pur sang : in haar werk zoekt ze het experiment en met haar optredens zet ze haar teksten kracht bij. In haar poëzie blijft altijd iets ongezegd waardoor ze het publiek iets geeft om over na te denken. Haar teksten zijn bijzonder gelaagd en veelzijdig. Ze dicht zowel over ‘mannen die even weg moeten’, haar familie met in het bijzonder haar Indische grootmoeder, als over Game of Thrones. De jury waardeert tevens haar enthousiasmerende boeken Olijven moet je leren lezen en Dit gaat niet over grasmaaien die aanzetten tot het beleven van poëzie.”, aldus de jury.

Jury

De jury, die na rijp beraad de winnaar van De Johnny 2021 koos, bestond uit: Babeth Fonchie , dichter en schrijver; Erik Jan Harmens , dichter, schrijver, Poetryslam-kampioen, podcastmaker; Onias Landveld , spoken word-artiest, presentator, schrijver en oprichter van Wosu Productiehuis; Dieuwertje Mertens , journalist, literatuurcriticus en podcastmaker; Yannick Moyson , podiumdichter, verbonden aan Mensen Zeggen Dingen België en organisator van open podia.

Prijs en prijsuitreiking

De prijs bestaat uit een geldprijs van 10.000 euro, waarvan 2.000 euro door de winnaar wordt uitgereikt aan een opkomend talent naar keuze. Ellen Deckwitz koos hiervoor spoken word- artiest en dichter Jasper Albinus . Naast de geldprijs ontving de winnaar uit handen van de Stichting voor Poëzie en het Gesproken Woord de Johnny van Doorntrofee .

Tijdens de avond traden de genomineerden op en stelden zij de door hen gekozen talenten voor: naast Jasper Albinus waren dat Veronique Efomi (gekozen door Babs Gons) en Ildikó Snijders (gekozen door Rodaan Al Galidi). Ook zij brachten hun poëzie ten gehore. De presentatie van de avond was in handen van Jesse Laport .

De Johnny

De Johnny is een oeuvreprijs voor podiumpoëzie. De prijs is voor een dichter, woordkunstenaar of podiumkunstenaar in de breedste zin van het woord, die op uitzonderlijke wijze bijdraagt of heeft bijgedragen aan de receptie van poëzie in het Nederlandse taalgebied. De naam van de prijs is geïnspireerd op de dichter Johnny van Doorn (1944 – 1991) die als geen ander poëzie als podiumkunst in de schijnwerpers plaatste met zijn onnavolgbare en explosieve voordracht. De prijsuitreiking vond plaats op 12 november, de geboortedag van Johnny van Doorn.

Organisatie

De Johnny is een productie van de Poëzieclub en behoort tot de activiteiten van Prijs de Poëzie 2021. De prijs wordt mogelijk gemaakt door het Elise Mathilde Fonds, het Lirafonds, Literatuur Vlaanderen, de Maatschappij der Nederlandse Letterkunde, het Nederlands Letterenfonds, School der Poëzie, Stichting van Beuningen/Peterich-fonds, de Turing Foundation en de Stichting voor Poëzie en het Gesproken Woord.