Eerste internationale namen bekend op ILFU International Literature Festival Utrecht

Utrecht – De Britse auteur Julian Barnes, de Italiaanse schrijver/documentairemaker Paolo Cognetti en de Britse historicus Sir Antony Beevor zijn de eerste internationale namen op het nieuwe ILFU International Literature Festival Utrecht. Dat is zojuist bekend gemaakt in het programma De Nieuws BV op Radio 1. Het ILFU vindt plaats van 15 tot en met 29 september.

Het festival biedt een podium aan nationale en internationale gevestigde namen en nieuwkomers. Naast Julian Barnes, Paolo Cognetti en Antony Beevor verwelkomt het ILFU ook de Amerikaanse schrijvers Lisa Halliday, Otessa Moshfegh en Brad Watson.

Nederlandse schrijvers, dichters, vertalers en artiesten die tijdens het festival optreden zijn onder meer Anna Enquist, Ingmar Heytze, Tom Lanoye, Hans Boland, broeder dieleman, Hanneke van der Heijden, Mirjam van Engel, Marente de Moor, Frank Westerman, Jaap Robben, Nora Fischer, Tim Fransen, Peter Zantingh, Akwasi, Ellen ten Damme, Mirko Schäfer, Dan Hassler Forest, Kerim Göçmen, Jolle Demmers, Willem Dieleman, Daniel Samkalden. In totaal zullen meer dan 100 schrijvers en artiesten uit verschillende landen op het podium staan tijdens het ILFU.

Nacht van de Poëzie

Ook de Nacht van de Poëzie maakt dit jaar deel uit van het nieuwe ILFU. Op 29 september zullen de volgende dichters het podium van TivoliVredenburg betreden: Paul Bogaert, Willem Thies, Thomas Möhlmann, Gerda Blees, Kreek Day Ouwens en Anneke Claus. Eerder al was de komst van Judith Herzberg, Arthur Japin, Vicky Francken, Ted van Lieshout, Tsead Bruinja, Anton Korteweg, Willem Jan Otten, Benno Barnard en Radna Fabias aangekondigd. De 36ste Nacht wordt gepresenteerd door Piet Piryns en Ester Naomi Perquin.

’s Middags vindt de Kindernacht van de poëzie plaats, met optredens van onder meer Babs Gons, Edward van de Vendel, Mary Heylema en Ted van Lieshout. De kaartverkoop van de Nacht en Kindernacht is inmiddels van start gegaan. Meer info is te vinden op www.nachtvandepoezie.nl

Kaartverkoop

Het complete programma wordt eind juli bekend gemaakt op ilfu.nl. De kaartverkoop start op woensdag 8 augustus. Huisvrienden van Het Literatuurhuis hebben de mogelijkheid om al vanaf 1 augustus hun kaarten te bestellen. De kaartverkoop voor de Nacht van de Poëzie en de Kindernacht is inmiddels van start gegaan.

Aftrap ILFU 2018 tijdens Utrecht Uitfeest

Met de Anna Karenina Marathon waarin duizend vrouwen de duizend pagina’s uit Tolstojs wereldklassieker voorlezen, start het ILFU 2018 tijdens het Utrecht Uitfeest op 15 september. Een dag later vindt er een grote antiquarische boekenmarkt met ruim 120 kramen plaats op het Vredenburgplein en in TivoliVredenburg.

Samen met Bibliotheek Utrecht presenteert het ILFU op die dag ook een letterenprogramma voor jong en oud. Schrijvers worden kort en krachtig geïnterviewd over hun nieuwste boeken tijdens de Boekenparade in de Grote Zaal van TivoliVredenburg. Ouders en kinderen kunnen meedoen aan Bieb voor Kids met theater, colleges en voordrachten voor kinderen van 0-12 jaar.