Weg van Jowi Schmitz wint Dioraphte Literatour Prijs 2017

Amsterdam – Weg van Jowi Schmitz (Hoogland van Klaveren) is door de jury bekroond met de Dioraphte Literatour Prijs 2017 in de categorie Oorspronkelijk Nederlandstalig. “Jowi Schmitz sleurt je aan je lurven het verhaal in vanaf de allereerste pagina. Tel daar de vernuftige constructie en de vele fenomenale scènes bij op en je weet dat je te maken hebt met gelaagde literatuur met een hoofdletter L.”, schrijft de jury.

De prijs in de categorie Vertaald is voor Een van Sarah Crossan, vertaald door Sabine Mutsaers (Pepper Books). Vertaler Sabine Mutsaers: “Ik heb de afgelopen twintig jaar meer dan honderd boeken vertaald, maar er zijn er niet veel die zo veel indruk op me hebben gemaakt als EEN. Het is me na afloop nog heel lang bijgebleven. Wat een bijzonder, indrukwekkend verhaal – en wat een eer dat ik het mocht vertalen!”

De Publiekprijs is gewonnen door De negen kamers van Peter-Paul Rauwerda (Lemniscaat).

Bekendmaking

De winnaars werden vanmiddag bekendgemaakt in het NPO Radio 1 programma Nieuws en Co door juryvoorzitter Miriam Piters, docente Nederlands op het Montessori Lyceum Rotterdam. De vakjury bestond uit vijf volwassen aangevuld met vijf leesgierige jongeren. De winnaars van de Dioraphte Literatour Prijs ontvangen elk een cheque van 15.000 euro.

De prijzen horen bij de Literatour, de Boekenweek voor jongeren, die plaatsvindt van 16 tot en met 24 september. Zie verder www.literatour.nu