Derde maan-poëzieavond in Drenthe

Mischa van Huijstee tijdens de maanavond op 27 juli 2009.
Mischa van Huijstee tijdens de maanavond op 27 juli 2009.
Smilde – Voorafgaande aan het Vierde Drentse Open-Dicht poëzie festival op zondag 5 september worden er dit jaar 5 maan-avonden georganiseerd. Avonden met gratis poëzie in de openlucht op de mooiste natuurlijke locaties in de provincie Drenthe. De derde maan-poëzie-avond is op maandag 16 augustus om 20.00 uur in de Open-Dicht tuin, Vaartweg 95, bij dichter Mischa van Huijstee.

De Open-Dichttuin is ontstaan in 2008 tijdens Polledag muziekdag uit de samenwerking tussen stichting Polledag en Stichting Drenthe Poëzie. De maan-poëzie avonden vormen de opmaat voor het Drentse Open-Dicht festival in Schoonoord op 5 september.

In de bijzondere omgeving van zijn natuurlijke tuin presenteert Mischa van Huijstee voor de Stichting Drenthe Poëzie een gevarieerd programma met minstens vier dichters die voordragen uit eigen werk. Naast Mischa dragen Bert de Jonge, Eva Annaluna en Paul Borggreve voor uit eigen werk en is er een open podium moment.

Mischa van Huijstee – Smilde

Als import-Drent (geboren in Amsterdam) kost het hem geen moeite om te aarden. Hij heeft zijn stekkie gevonden. Hij is dagelijks vinden tussen de kolen en de vlinderstruiken en wie hem de hand schudt, krijgt een zwarte hand. Zijn tuin en de omgeving vormen een machtige inspiratiebron voor zijn gedichten. Mischa doet regelmatig mee aan gedichtenwedstrijden en is hierin niet onfortuinlijk. Geregeld behaalt hij eerste en tweede plaatsen.

Bert de Jonge – Smilde

Bert de Jonge is van 1959, een goed jaar. De oorlog was al weer jaren achter de rug, er werd al weer naar het oosten gereisd, maar het zwaar benevelende effect van iets ergs wat geweest was en iets ergs wat zou kunnen komen maakte niet zorgeloos. De dichter weet “it’s all in the mind” en al zijn reizen zijn daarvan een bevestiging. Op zijn reizen naar het Zuiden voelt hij zich eens te meer een Noorderling. De Jonge tracht in zijn werk verbinding te maken tussen het denken, het voelen en de ziel. Het gesproken woord is daarbij een beperkt middel.
De Jonge is in het dagelijks leven jurist en advocaat.

Eva Annaluna – Pesse

Eva Annaluna is een all-round kunstenares. Zij speelt en creëert met woorden, kleuren en licht, met als grote inspiratiebron haar bewustzijn en verbinding met Al dat is. In 2009 is Eva’s bundel ‘Heel Mij’ gepubliceerd, waarin haar schilderijen en gedichten zijn samengebracht tot één bewegend en kleurrijk geheel. In datzelfde jaar kwam ook de Engelse vertaling van de bundel ‘Here I Am’ uit. De bundels zijn verkrijgbaar via haar website. Haar werk ademt gevoel en leven. Affiniteit met de dolfijnen en de scheppingskracht van de natuur hebben Eva naar Hawai’i geleid. Een prachtig eiland waar de Vuurgodin Pele Honua Mea haar huis heeft in de levende vulkaan. Het is daar, waar Eva haar Amerikaanse man heeft ontmoet. Samen brengen zij nu de ‘Spirit van Aloha’ naar Nederland.

Paul M Borggreve – Groningen

Paul M Borggreve is sinds 1997 ingezetene van de Stad Groningen en sinds 2005 dichter. Daarvoor schreef hij proza, maar gedichten maken gaat veel sneller. Het zijn de kostelijke hapjes van onze literatuur. Hij trad de laatste jaren op binnen en buiten op podia en kamers in Groningen en omstreken met zijn verzen, die hij zo probeert te maken dat ze gemakkelijk het oor in gaan. Graag dicht hij over alledaagse zaken, die hem het meest bezighouden. Paul schrijft vooral rijmende gedichten. Zo nu en dan mag hij op radio 1 bij het eo-programma ‘Dit is de Dag’een gedicht voordragen.

Vierde avond

De vierde avond wordt gehouden op 23 augustus bij De Ronzebons in Dalerveen en de laatste avond op 30 augustus wordt gehouden in de Zandkuil te Gasselte.
Het is verstandig een stoel en een paraplu meet te nemen. Voor meer informatie, kijk op www.drentseopen-dicht.nl